Jelentősen nőtt a Fidesz előnye

Két felmérés szerint is nőtt az előnye a Fidesznek az MSZP előtt az elmúlt egy hónapban. A Népszabadság által közölt Szonda Ipsos felmérés szerint a biztos szavazók körében a Fidesz 9 százalékponttal vezet, a HVG-ben közzétett Medián-kutatás ugyanakkor ennél jóval nagyobb, 14 százalékos különbséget mért a nagyobbik ellenzéki párt javára. A Medián szerint decemberben még csak 5 százalék volt a két párt támogatottsága között a különbség.

A Népszabadság által közölt Szonda Ipsos felmérés szerint továbbra is a Fidesz vezeti a pártok népszerűségi listáját. A biztos pártválasztók körében 9 százalékpontos előnye van az MSZP-hez képest. Decemberben a biztos pártválasztók 48 százaléka támogatta a Fideszt, most 49 százalék. Az MSZP esetében a decemberi 43 százalékról 40 százalékra csökkent a támogatottság. A különbség tehát egy hónap alatt 5 százalékpontról 9-re nőtt.

A többi pártnál az elmúlt évben megszokott átlagot mérték a közvélemény-kutatók. Az SZDSZ a biztos pártválasztók körében jelenleg az 5 százalékos parlamenti küszöb közelében, 4 százalékon áll, csakúgy mint az elmúlt három hónapban. Az MDF-nek. A MIÉP-nek és a Centrumnak még ennél is kisebb, mindössze 2 százalékos a támogatottsága.

A Szonda felmérésében megkérdezettek közül viszonylag sokan, 37 százaléknyian nem neveztek meg egy olyan pártot sem, amelyet támogatni tudnának. Közülük a legtöbben, 18 százaléknyian válaszoltak úgy, hogy bizonytalanok a pártválasztás tekintetében.

Az eheti HVG-ben közölt Medián felmérés még nagyobb különbséget állapított meg a Fidesz és az MSZP erőviszonyában. A kutatás szerint ugyanis január közepén a biztos pártválasztók 45 százaléka szavazna a Fideszre, míg az MSZP-re mindössze 31 százalék. Ez jelentős változás a decemberi adatokhoz képest, a Medián ugyanis egy hónappal ezelőtt még csak 5 százalékpontos különbséget mért a két párt között: a biztos pártválasztók körében a Fidesz 43, az a MSZP 38 százalékon állt akkor.

KAPCSOLÓDÓ CIKK