A Magyar Televízió ügyvezetője felszólította az intézmény korábbi elnökét, intézze el, hogy megtérüljön a kár, ami egy általa kötött filmszerződésből származik. Ragáts Imre egykori tévéelnök volt felesége üzlettársának cégével kötött szerződést állítólag a piaci ár többszöröséért egy ismeretterjesztő filmsorozatra. Ragáts a megállapodás nyilvánosságra kerülése után távozott posztjáról még decemberben.

Pinke György, a Magyar Televízió (MTV) Rt. ügyvezetője ajánlott levélben szólította fel Ragáts Imre másfél hónapja lemondott tévéelnököt: intézkedjen annak érdekében, hogy térüljön meg a távozása napján nyilvánosságra került filmszerződés okozta kár - közölte a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumának egyik tagja pénteken az MTI-vel.

"A dolog lényege, hogy az ezért a filmért kifizetett pénzt fizessék vissza", mondta Peták István, akit a Magyar Demokrata Fórum delegált a testületbe. Hozzátette, ő arra kérte az MTV ügyvezetőjét, hogy amennyiben a megadott határidőre - amiről nem tudott nyilatkozni - ez nem történik meg, az MTV Rt. indítson polgári peres eljárást az ügyben, s azonnali hatállyal kérjen fel igazságügyi szakértőt a keletkezett kár megállapítására.

Csorba Márta, az MTV sajtóreferense pénteken kora délután kellő információ hiányában nem tudott nyilatkozni az MTI-nek az ügyben.

Haraszti Miklós, a kuratóriumi elnökség SZDSZ által delegált tagja csütörtökön számolt be arról az MTI-nek, hogy a grémium második körben sem szavazta meg azon indítványát, hogy a testület forduljon a rendőrséghez annak vizsgálatát kérve: történt-e hanyag vagy hűtlen kezelés a tévé volt elnöke, Ragáts Imre lemondásának napján nyilvánosságra került filmszerződés ügyében.

A HVG december 18-ai számában jelent meg, hogy "azóta elvált felesége üzlettársának cégétől - állítólag a piaci ár háromszorosáért - vásárolt természetfilm-sorozatot Ragáts Imre, a köztévé elnöke" az MTV részére. Ragáts Imre egy nappal a HVG megjelenése előtt, órákkal azt követően, hogy a hír nyilvánosságra került - egészségi okokra hivatkozva - január 1-jei hatállyal lemondott posztjáról. A Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnöksége másnap, azaz december 18-án egyhangú szavazással elfogadta a lemondást.