Összeveszett az europaterv.hu-n a MeH Rogánnal

A Miniszterelnöki Hivatal állítása szerint egy cég, amely egy éve birtokolja az europaterv.hu domaint, félmillió forintot kért érte, amit végül inkább Rogán Antalnak, a Fidesz frakcióvezető-helyettesének adtak el. Rogán szerint azonban egy éve az övé a domain, amin egy honlapot fog hamarosan működtetni. Ezen az Európa-tervről mondja majd el véleményét.

Medgyessy Péter miniszterelnök egy éve jelentette be a kormány tíz pontból álló Európa-tervét, amely többek között az egészségüggyel, oktatással, mezőgazdasággal, informatikával kapcsolatos elképzeléseket tartalmazta. A bejelentést követő napon egy cég bejegyeztette az europaterv.hu és az europa-terv.hu domaineket. "A Miniszterelnöki Hivatal akkor nem foglalkozott ezzel, mert tudtuk, bármikor bejegyeztethetjük" - mondta az [origo]-nak Braun Róbert, a MeH helyettes államtitkára, a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületének egykori alapítója. Mivel azonban most szükségük lenne a domainre, a kormányzati kommunikációs kampányokat lebonyolító Leo Burnett megkereste az illető céget, a Zivatar Bt.-t.

 

Braun Róbert elmondta: a cég 500 ezer forintot kért a domainért, majd mikor ezt a MeH sokallta, és felhívta a cég figyelmét arra, miszerint őket illeti a domain, péntek délig gondolkodási időt kért. Ekkor azonban közölték: a domaint eladták Rogán Antalnak, a Fidesz frakcióvezető-helyettesének, az informatikai bizottság elnökének. Braun levélben tudatta Rogánnal: "az Európa-terv mint a kormány nyilvánosan bejelentett fejlesztési programjának neve az alkotó, jelen esetben a Miniszterelnöki Hivatal részéről szerzői jogi oltalom alatt áll". Kérte, tudassa Rogán, átadja-e a domaint vagy az Internetszolgáltatók Tanácsának választott bíróságához fordulnak.

 

Rogán Antal ugyanakkor azt mondta az [origo]-nak: egy éve az ő tulajdonában van a domain. "A Zivatar Bt. az én kérésemre jegyezte be a domaint egy nappal Medgyessy Péter beszédét követően" - mondta, hozzátéve, hogy ezt éppúgy megtehették volna a MeH munkatársai is. Kérdésünkre elmondta azt is, hogy baráti szálak fűzik a Zivatar Bt-hez, annak tulajdonosa ugyanis a Fidelitas V. kerületi elnöke, Balogh Ákos. Az ellenzéki politikus szerint akkor igényelhetné magának a domaint a MeH, ha az Európa-tervről törvény született volna, vagy ha egy kormányzati intézményről lenne szó.

 

A Fidesz frakcióvezető-helyettese azt is állítja: Braun Róbert többször fenyegetőzött a bt.-vel szemben, ezért vette saját nevére csütörtökön a domaint. Ezért mindössze az egyszeri regisztrációs díjat, 20 ezer forint plusz áfát fizetett. "Braun Róbert fenyegetőzhetett egy bt.-vel, de én ugyanolyan közszereplő vagyok, mint ő" - közölte. A frakcióvezető-helyettes tagadta azt is, hogy a cég kért volna félmillió forintot a domainért, szerinte ez pont fordítva történt: ennyit ajánlott érte a MeH.

 

Braun erre úgy reagált: "Rogán Antal politikailag illetlen, jogi szakértőként nem megbízható, internetes szakértőként pedig hozzá nem értő". Hozzátette: nem érti, hogy az informatikai bizottság elnöke miért értékel fenyegetőzésként egy a tényeket rögzítő és a jogszerűség betartására felszólító levelet.

 

Rogán azt tervezi, hogy egy nappal Medgyessy Péter parlamenti országértékelése után bemutat egy honlapot, melyen elmondja a véleményét az Európa-tervről, és szembesíti Medgyessyt korábbi ígéreteivel.

Kapcsándi Dóra

KAPCSOLÓDÓ CIKK