A fővárosi önkormányzat tervei szerint a hajléktalanokat akár akaratuk ellenére is be lehetne vinni kórházba vagy melegedőhelyre - írja a Magyar Hírlap. A jelenlegi szabályozás értelmében a rendőrök és a közterületfelügyelők ezt nem tehetik meg, a hajléktalanoknak ugyanis joguk van az utcán éjszakázni, még ha veszélyezteti is őket a hideg időjárás.

A fővárosi közgyűlés városrendészeti bizottságának elnöke, Danielisz Béla a Magyar Hírlapnak elmondta: a fővárosi önkormányzat törvénymódosítást kezdeményez a hajléktalanok életének megóvása érdekében. A tervezett új szabályozás értelmében a hideg miatt életveszélyben lévő hajléktalanokat akaratuk ellenére is melegedőhelyre vagy kórházba lehetne szállítani.

Jelenleg a rendőrök és a közterületfelügyelők nem kötelezhetik az utcán éjszakázókat, hogy menjenek fűtött helyre, legfeljebb kérhetik őket erre. A hajléktalanoknak ugyanis joguk van az aluljáróban vagy az utcán aludniuk, sőt, ha állandó lakcímet szeretnének, akár közterületre is bejelentkezhetnek - írja a Magyar Hírlap.

A budapesti rendőrfőkapitány jelentése szerint a hajléktalanok elsősorban köztisztasági, közegészségügyi és környezetvédelmi szabálysértést valósítanak meg, a felelősségre vonás ugyanakkor kivitelezhetetlen, a büntetést ugyanis nem tudnák kifizetni.

Az Oltalom Alapítvány nemrég megnyitott Fűtött Utca nevű helye ráirányította a figyelmet azokra a hajléktalanokra is, akik sokkal rosszabb egészségügyi állapotban vannak, mint azok, akik már évek óta bekerültek az ellátási körbe. A Fűtött Utca ugyanis minden különösebb orvosi papír vagy személyi okmány nélkül is fogadja az embereket, így sok olyan hajléktalan is fordul hozzájuk, aki eddig kizárólag az utcán élt. Az Oltalom Kórház főorvosa, Iványi Tibor a Magyar Hírlapnak elmondta, hogy a most előjkerült hajléktalanok között sok a tbc-s.