A magyar kormány hétfőn megnevezte az Európai Unióba delegálandó legmagasabb rangú magyar tisztviselőket. Az Unió kormányának számító Európai Bizottság magyar tagja Balázs Péter, az Európai Bíróság bírája Juhász Endre, az európai számvevőszéknek Halász Gejza Zsolt lesz a magyar tagja, az Elsőfokú Bíróságnál pedig Czúcz Ottó kap állást.
Fotó: Fábián Évi
Medgyessy Péter

Medgyessy Péter hétfőn megnevezte a legmagasabb rangú köztisztviselőket, akik Magyarországot fogják képviselni az Európai Unió legfontosabb testületeiben. Az EU kormányának is nevezett testület az Európai Bizottság. Itt úgynevezett biztosok dolgoznak, akik a miniszterekhez hasonlóan egy-egy szakterület felügyeletéért felelősek az Unión belül. Ők ellenőrzik, hogy az Unióban betartják-e a szerződéseket és jogszabályokat. Magyarország egy biztost adhat az Uniónak, és ő Balázs Péter lesz, aki most Magyarország nagykövete az EU brüsszeli központjában. A Bizottság tagjait októberben újraválasztják, ezért idén nyáron egyelőre inkább megfigyelőként fog ebben a tisztségben dolgozni Balázs. Várhatóan a strukturális alapokat felügyelő francia biztos mellett tanul bele a munkába, majd novembertől saját szakterületet kap.

Távozik a kormányból Juhász Endre EU-ügyekért felelős tárca nélküli miniszter. Juhász 1998-tól Magyarország főtárgyalója volt a csatlakozási alkudozásokkor. Tavaly májusban lett a kormány tagja, és most Luxemburgba költözik, hogy az Európai Bíróság magyar tagja legyen. Ez a testület foglalkozik minden olyan üggyel, melyben az Uniót perelik, illetve uniós jogszabályokkal akad probléma. Az EU-ért felelős miniszteri poszt nem szűnik meg a kormányban, de Medgyessy Péter nem mondta meg, hogy ki lesz Juhász utódja.

Fotó: Fábián Évi

Az Európai Bíróság mellett működik az úgynevezett Elsőfokú Bíróság, ahová az uniós perek első fokon kerülnek. Ennek a testületnek Czúcz Ottó, az Alkotmánybíróság egyik bírája lesz a tagja. Holnap négypárti egyeztetésen tárgyalnak majd arról, hogy ki legyen Czúcz utódja. Szintén Luxemburgba költözik Halász Gejza Zsolt, aki az EU Számvevőszékének elnökségébe kerül. Halász eddig a magyar Állami Számvevőszéknél az EU-val kapcsolatos ügyeket felügyelte.

Szájer József, a Fidesz EU-ügyekért felelős politikusa felháborodott, mert ígérete ellenére a kormány nem egyeztetett pártjával a kinevezésekről. Ez ugyan a kormány joga, de Szájer emlékeztetett, hogy a kormány korábban egyeztetést ígért. Szájer megígérte, hogy együtt fognak működni a magyar EU-tisztviselőkkel, de a kormány döntését "erkölcsileg illegitim"-nek nevezte.