Már csak egy vagyonnyilatkozat hiányzik

Hétfő estig adhatják le vagyonnyilatkozataikat az országgyűlési képviselők. A legtöbben, 385-en ezt már megtették, hétfő délután már csak egy képviselő nyilatkozatára vártak.

Karsai József, a mentelmi bizottság jogi szakértője az [origo]-nak elmondta: hétfő délután - a vagyonnyilatkozatok leadási határideje előtt néhány órával - már csak egyetlen vagyonnyilatkozat hiányzott. A szakértő szerint azonban a még hiányzó dokumentum is megkérkezik időben, mert a képviselő már úton volt délután ötkor nyilatkozatával. Karsai nem árulta el, hogy kinek a vagyonnyilatkozatára várnak.

Aki határidőig elmulasztaná leadni nyilatkozatát, az a törvény szerint a hiány pótlásáig nem kaphat tiszteletdíjat, illetve nem gyakorolhatja képviselői jogait: nem szólalhat fel és nem szavazhat. A tavaszi ülésszak első ülése idén február 16-án lesz.

A parlament 2001 tavaszán fogadta el azt a törvénymódosítást, melynek értelmében az országgyűlési képviselőknek évente kell nyilatkozniuk vagyoni helyzetükről, valamint a mandátum elején és végén. A több oldalas dokumentumban minden ingó és ingatlan vagyonukról, megtakarításukról és tartozásukról nyilatkozniuk kell, valamint csatolniuk kell a velük közös háztartásban élők vagyonnyilatkozatát is.

Az idén először fordul elő, hogy a mandátummal nem rendelkező miniszterek vagyonnyilatkozatát is nyilvánosságra hozzák. A törvénymódosítást december 23-án fogadta el a parlament, a jogszabály már csak a kihirdetésre vár. Ezt követően három hónapon belül kell bevallásukat elkészítenie az érintett minisztereknek.

A módosítás Gyurcsány Ferenc sportminisztert, László Csaba pénzügyminisztert, Csillag István gazdasági minisztert, Bárándy Péter igazságügy-minisztert, Persányi Miklós környezetvédelmi minisztert, Lévai Katalin esélyegyenlőségi tárca nélküli minisztert és Juhász Endre európai uniós koordinációért felelős tárca nélküli minisztert érinti. A módosítást a Fidesz kezdeményezte Gyurcsány ingatlanügyei miatt, de végül az MSZP által benyújtott változatot fogadta el az Országgyűlés.

KAPCSOLÓDÓ CIKK