Szonda: egyre csökken a kormánypárt iránti rokonszenv

A Szonda Ipsos legújabb felmérése szerint László Csaba a múlt hónap vesztese, aki öt pontot veszített népszerűségéből, de a kormánypárti politikusoknak általában egy-három ponttal alacsonyabb lett a mutatója. Medgyessy Péter két pontot veszített, Orbán Viktor viszont kettőt nyert - ismerteti a felmérés eredményeit a Népszabadság.

László Csaba pénzügyminiszter népszerűségi pályaíve a múlt év közepéig volt töretlen, akkor azonban két hónap alatt kilenc pontot esett az indexe, és innen már nem tudott feljebb lépni - ekkoriban 40 pont körüli volt a népszerűségi mutatója - leváltásának híre pedig tovább gyengítette elfogadottságát, decemberről januárra öt ponttal kevesebbre értékelték. Lászlót a Népszabadság által ismertetett felmérés szerint az ellenzék támogatói utasítják el leginkább, de a kormánypárt hívei körében sem a legkedveltebb. A Fidesz táborában 28 pontra értékelték, az MSZP-sektől 47 pontot kapott.

A nevéhez, posztjához kapcsolódó pénzügyi történéseknek, döntéseinek nem voltak olyan következményei, amik miatt a hátrányos helyzetű rétegek negatívabban értékelték volna, a vele kapcsolatos vélekedések minden társadalmi rétegben az átlag körül szóródtak - írja a lap.

A ranglistán a többi gazdasággal foglalkozó miniszter sem tudott előrébb lépni, Burány Sándort, Németh Imrét és Csillag Istvánt nagyjából egyformán értékelik az emberek, főleg gazdaságirányítói kormánytagságuk alapján. A gazdasági közérzetromlás ugyanakkor kihatott a miniszterelnök megítélésére is. Átlagosan 48 pontot kapott, az MSZP tábora 76, a Fidesz támogatói pedig 30 pontra értékelték teljesítményét.

A Szonda Népszabadságban leközölt listáján újra feltűnő Pokorni Zoltán továbbra is az egyik legismertebb fideszes politikus, megítélése ugyanakkor közepes. A Fidesz támogatói kedvelik, ők 65 pontra értékelték, az MSZP és az SZDSZ szavazói nem szeretik, tőluk egyaránt 33 pontot kapott. Pokorni a magasabb társadalmi pozíciókban élők körében valamivel rokonszenvesebb az átlagosnál.

A szonda listáját továbbra is Mádl Ferenc köztársasági elnök vezeti, őt Dávid Ibolya MDF-elnök és Bárándy Péter igazságügy-miniszter követi a dobogón. A negyedik Szili Katalin parlamenti házelnök, az ötödik helyen pedig Orbán Viktor volt kormányfő áll, Medgyessy Péter jelenlegi miniszterelnök a tizedik.

Juhász Endrét, Magyar Bálintot és Persányi Miklóst egyaránt 47 pontra értékelték a válaszadók. Jánosi György 46 pontot ért el ebben a hónapban. Gyurcsány Ferenc és Kökény Mihály azonban hátrébb állnak a listán, előbbinek 41, utóbbinak 40 pontja van. Az említett hat politikus közül Magyar Bálintot ismerik a legtöbben, 85 százaléknyian, de Kökényről és Gyurcsányról is elég sokan formáltak véleményt - 75, illetve 69 százaléknyian. A lista utolsó három helyét sorrendben Áder János, László Csaba és Kövér László foglalja el - derül ki a Népszabadságban ismertetett felmérésből.

KAPCSOLÓDÓ CIKK