Milliárdokba kerül a halonmentesítés

Több tízezer halonnal oltó készüléket kell összegyűjteni, sok nagyüzemben pedig át kell építeni az ózont károsító gázzal működő tűzvédelmi rendszereket, illetve semlegesíteni a gázt  - írja a Népszabadság. A csere összköltsége  több milliárdra forintra rúghat, főleg az üzemek halon-mentesítése drága.

Az ózonra veszélyes anyag és az azt tartalmazó készülékek begyűjtésével április 30-ig kell végezni, mivel az Európai Unió 2000-ben hatályba lépett rendelete szerint a halon a csatlakozás után Magyarországon is csak kivételesen alkalmazható oltóanyagként - írja a Népszabadság.  A lapnak Tarnaváry Zoltán, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főosztályvezetője beszélt erről.

Becslések szerint tűzoltási célra kétszáz tonnányi halon áll jelenleg rendelkezésre. Ennek közel harmada - hatvan-nyolcvan tonna - kézi oltókban, a többi telepített tűzvédelmi rendszerekben. Április végéig körülbelül 20-25 ezer hordozható oltókészüléket kell begyűjteni, és többtucatnyi vállalat beépített oltórendszerét kell átalakítani. Tarnaváry a lapnak elmondta, a telepített berendezésekben más oltógáz nem használható, így ezeket is le kell cserélni, ami csak növeli a költségeket.

A halonos rendszereket több vegyi üzemben és más tűzveszélyes létesítményekben, így a paksi atomerőműben is használják. A felhasználók tavaly decemberig kérhettek engedélyt arra, hogy a halont tovább alkalmazhassák, ám mentességet csak az atomerőmű, egyes repülőterek, illetve néhány nemzetbiztonsági szempontból fontos létesítmény - ilyen például a BM népesség-nyilvántartó hivatalának számítógépközpontja - kapott - írja a Népszabadság.

A gázt halonbankban gyűjtik össze. Itt körülbelül 10-15 tonnát tárolnak majd a mentességet élvezők számára, a többit meg kell semmisíteni. A létesítmény működtetését az állam finanszírozza, létrehozására és üzemeltetésére pályázatot írtak ki. Az ártalmatlanításhoz viszont csak Angliában és Németországban áll rendelkezésre megfelelő technológia. Az eljárás kilónként 8-10 euróba kerül, de  további kiadást jelent, hogy a gázt előbb tisztítani kell.

Csak az ártalmatlanítás kerül majd félmilliárdba, és az egyenként 15-20 ezer forintos kézi oltók cseréje is hasonló összeget emészt fel. A veszélyes üzemekben telepített rendszerek cseréje többmilliárdos tétel is lehet - derül ki a Népszabadság cikkéből.