A magyar hatóságok felkészültek a madárinfluenzára

Felkészülten fogadnák a madárinfluenza hazai megjelenését a magyar egészségügyi hatóságok. Szükség esetén tömeges védőoltásokkal akadályoznák meg a járvány terjedését. A betegség hazai felbukkanását azzal is próbálják akadályozni, hogy Thaiföldről tilos behozni Magyarországra bármilyen szárnyasból készült élelmiszert. A járvány megfékezésének érdekében eddig 25 millió baromfit pusztítottak el Ázsiában.

A magyar egészségügy és az Állami, Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) felkészülten fogadná a madárinfluenza hazai megjelenését, illetve egy esetleges világjárvány esetére akciótervvel is rendelkezik - jelentette ki az országos tiszti főorvos az egészségügyi tárca budapesti sajtótájékoztatóján.

"Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) útmutatásai alapján mind állat-egészségügyi, mind humán-egészségügyi vonatkozásban fel vagyunk készülve a szükséges intézkedések megtételére" - fogalmazott Bujdosó László.

Elmondta, hogy az elmúlt öt évben négy alkalommal már megjelent a madárinfluenza egyes országokban, de ezek egyike sem vált világméretűvé. Bujdosó László közölte: a jelenlegi járvány sem a madarak, sem az emberek között nem okozott megbetegedést Európában, és ilyen esettel Magyarországon még sosem találkoztak.

Az országos tiszti főorvos elmondta: szükség esetén tömeges védőoltásokkal akadályoznák meg a járvány hazai terjedését. A vakcina gyors előállítására - amely másfél hónapot jelent - megfelelően felkészültek - tette hozzá Bujdosó László.

Biacs Péter, a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal főigazgatója kiemelte: Thaiföldről január 27-e óta tilos behozni Magyarországra bármilyen szárnyasból készült élelmiszert. Ezt az intézkedést kiterjesztik a többi fertőzött országra is. A főigazgató elmondta: bizonyított, hogy csak az élő beteg állattal való érintkezés útján terjedhet át a vírus az emberre, az élelmiszerből történő fertőzés nem lehetséges. Nincs igazolt esete annak, hogy a fertőzés emberről emberre is terjedne.

A madárinfluenza megjelenését először tavaly december 12-én jelentették a WHO-nak. Az elmúlt időszakban Ázsia-szerte 40 humánesetet regisztráltak, a fertőzés következtében eddig 16-an vesztették életüket Vietnamban és Thaiföldön. A járvány megfékezésének érdekében mintegy 25 millió baromfit pusztítottak el.

KAPCSOLÓDÓ CIKK