Lejárt december 31-én az MTV bérleti szerződése a Szabadság téri székházra. A köztévé kuratóriumi elnöksége azért nem hosszabbította meg a szerződést, mert néhány tag szerint a megállapodás elfogadásával az MTV lemondana minden olyan jogáról, amivel az ÁPV Rt.-t beperelheti, miután nem építette meg a tavalyi határidőre az új tévészékházat. A köztévé ingatlanbérlésre évente 3 milliárd forintot költ.

Január elsejétől nincsen érvényes bérleti szerződése Szabadság téri székházára a Magyar Televíziónak - mondta Pinke György, az MTV ügyvezetője.

"A Magyar Televízió elnöke több alkalommal beterjesztette a kuratórium elnökségének a bérleti szerződést jóváhagyásra, ám ott megoszlottak az álláspontok" -  mondta. Közölte, voltak, akik az elfogadás mellett tették le a garast, de olyanok is, akik azzal érveltek, hogy a megállapodás elfogadásával lemond "minden olyan jogáról az intézmény, amivel az ÁPV Rt.-t beperelheti", miután nem építette meg a tavalyi határidőre az új tévészékházat. Közlése szerint a kuratóriumi elnökségben felmerült az is: indítsanak próbapert az ügyben a privatizációs szervezet ellen.

"A Magyar Televíziónak az az alapvető érdeke, hogy megépüljön a székháza" - nyilatkozta, hozzátéve, a jelenlegi helyükön 12-16 éves technikával működnek; "az MTV egy ipari múzeum", és ennek az állapotnak költség- és létszámkihatásai vannak.

"A Magyar Televízió nincsen ellene a médiaparknak" - közölte az ügyvezető, valószínűsítve, hogy a kormányzat olyan modulrendszerű létesítmény felé mozdul el, amelyben először a legnagyobb helyigényű MTV elhelyezését biztosítják, majd később más közszolgálati médiumok is követhetik ide a köztévét.

Megemlítette, ha saját székháza lenne az MTV-nek, akkor megtakaríthatnák a Szabadság téri és a Bojtár utcai épületért fizetett 1,3 milliárd, valamint a két belvárosi ingatlanért lerótt 700 milliós bérleti díjat, valamint az üzemeltetésben, a karbantartás terén és a létszámgazdálkodás során is további 1-1,2 milliárd forintot takaríthatnának meg.