Árhullámok várhatók az észak-magyarországi folyókon

Az enyhe idő miatt olvadni kezdett a Kárpátok hava, ami miatt 1-2 méteres árhullám várható több északkelet-magyarországi folyón. Árvízvédelmi készültséget várhatóan sehol nem kell majd elrendelni, annak ellenére sem, hogy jégtorlódások kialakulására lehet számítani a Tiszán.

Jelentős árhullámok alakultak ki a Felső-Tisza mentén, a szakemberek szerint akár 1-2 méteres vízszintemelkedés is előfordulhat a Tiszán, a Bodrogon, a Túron és a Krasznán, ugyanakkor árvízvédelmi készültséget még nem kellett elrendelni közölte az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) szóvivője.

Az utóbbi napok enyhe időjárása miatt erőteljesen olvad a hó a Kárpátokban. Az előrejelzések szerint a hét végén eső, hózápor várható, amelyek miatt újabb, jelentős árhullámok indulhatnak a folyókon - mondta Csont Csaba.

A vízügyi szakemberek arra számítanak, hogy az enyhe időjárás és az árhullámok együttes hatására a Tiszát borító mintegy húsz centiméter vastagságú jég "megemelkedik", és jégtorlódások alakulnak ki, amelyek a vasárnaptól újra hidegre forduló időben tartósabban is megmaradhatnak. Mindezek ellenére a vízszintemelkedések várhatóan nem érik el azt a szintet, amelynél árvízvédelmi készültséget kell elrendelni.

A hóolvadás miatt a mélyebb területeken megjelent a belvíz is, az újlőrincfalvai és a tiszavalki szivattyútelepek az elmúlt 24 órában csaknem 40 ezer köbméter vizet emeltek át a befogadókba - mondta Csont Csaba.