Milliós repülőjegyet vettek a kormánymegbízottnak

Másfélmillió forintért utazott Kínába a kínai-magyar kapcsolatokért felelős kormánymegbízott, míg munkatársainak útja fejenként félmillióba került. A különbség oka, hogy a kormánymegbízott a komfortosabb business classon, két munkatársa pedig a turistaosztályon utazott. A szabályok szerint a minisztereknél alcsonyabb rangú állami vezetők a hosszabb repülőutakra vehetnek a komfortosabb osztályra szóló jóval drágább jegyet. A MeH honlapján közzétett adatok szerint a kormánymegbízottnál jóval olcsóbban utaztak Kínába korábban más állami vezetők.

A kínai-magyar kapcsolatokért felelős kormánymegbízott, dr. Huszty András és két munkatársa január 10-én Kínába utazott, ahonnan január 20-án érkeztek vissza. A bemutatkozó látogatás során tárgyalásokat is folytattak. A Miniszterelnöki Hivatal honlapján hozzáférhető adatok szerint a két munkatárs útja fejenként 514 819 forintba került. Ezt több mint egymillióval meghaladta a kormánymegbízott útjának költsége, ami összesen 1 536 800 forintot tett ki.

Az [origo] megkeresésére Huszty András elmondta, hogy azért van ekkora különbség a költségek között, mert a munkatársai turistaosztályon utaztak, ő pedig business classon. A kormánymegbízott hozzátette, hogy ez nem az ő döntése volt, a MeH ugyanis központilag szerzi be a külföldi kiküldetésekre szóló repülőjegyeket. Huszty hozzátette: az előírások szerint neki állami vezetőként business classra szóló jegy jár.

Mivel az úttal kapcsolatos bizonylatokat már lezárták, ezért a kormánymegbízott nem tudott bővebb felvilágosítást adni a kiküldetés költségeiről. Annyit elmondott, hogy a szálloda naponta nagyjából 120 dollárba, azaz közel 25 ezer forintba került.

A MeH honlapján közzétett korábbi utazási összesítésekből az derül ki, hogy Huszty útja drágább volt több más - vele nagyjából egy szinten lévő - minisztériumi vezető korábbi kínai kiküldetéséhez képest. Szalay Gábor, a gazdasági tárca egykori politikai államtitkára például 2002 októberében szintén tíz napot töltött Kínában, és útja 851 945 forintba került. Pál Béla idegenforgalmi politikai államtitkár tavaly októberben volt Kínában nyolc napos úton, amely összesen 1 142 142 forintba került. A tavaly augusztusi miniszterelnöki látogatáson résztvevő államtitkárok útjának költsége is jellemzően egymillió forint alatt maradt, igaz, az a kiküldetés csak öt napig tartott.

Az állami vezetők repülőútjaira vonatkozó kormányrendeletet a közelmúltban - már Huszty útja után - módosították. A február 5-én hatályba lépett módosítás szerint a kormány tagjai, azaz a miniszterek számára vásárolható első osztályú repülőjegy. Államtitkároknak, helyettes államtitkároknak és a hozzájuk hasonló juttatásokban részesülő más állami vezetőknek - ilyen lehet például a kormánymegbízott - turista osztályon kell utazniuk, és csak akkor vehető számukra business classra szóló jegy, ha a repülőút hossza meghaladja a négy órát.

Mint az a kínai kormánymegbízott útjának példáján is kiderül, a business classra szóló jegyek többszörésébe kerülhetnek a turistaosztályra szóló jegyeknél. Egy utazási irodában megkeresésünkre közölték, hogy turistaosztályon a legolcsóbb, a legnagyobb orosz légitársaság által kínált repülőjegy Pekingbe 140 ezer forintba - plusz reptéri illeték - kerül. A német és a holland légitársaság 200 ezer forint feletti összegeken kínál jegyeket a kínai fővárosba. A kényelmesebb utazást és magasabb szintű ellátást jelentő business classon egy jegy a legismertebb holland légitársaságnál valamivel több mint 700 ezer forintba, az osztrák és a német cégnél közel egymillióba kerül.

Pethő András

KAPCSOLÓDÓ CIKK