"Eljött az idő, hogy az MSZP - más európai szociáldemokrata pártokhoz hasonlóan - készítsen a maga, illetve kormányzati, önkormányzati és párttisztségviselői számára is etikai kódexet" - írja Jánosi György, az MSZP országos választmányának elnöke a pártja honlapján közzétett tanulmányában, amelyben az MSZP és a kormány hibáit boncolgatja.

"Nincs okunk dicsekvésre" - véli visszatekintve az elmúlt két évre Jánosi, aki szerint "el kell készítenünk egy pontos és hiteles mérleget arról, hogy a választási és a kormányprogramban vállaltakból mit valósítottunk meg az eddigi kormányzás során. Egyidejűleg számba kell vennünk a program idő vagy források híján nem teljesült elemeit, reálisan megállapítva, hogy mit valósíthatunk meg a kormányzati ciklus hátralévő nagyobbik felében, milyen sorrendben, ütemezésben."

Jánosi szerint nem sikerült megvalósítani, hogy a mostani kormány a nemzeti közép kormánya legyen, amiért elsősorban a Fidesz elutasító, szélsőséges hangnemű támadásait hibáztatja. Jánosi György a kormány és a pártja hitelvesztését leginkább abban a nyáron indított ellenzéki botránypolitizálásban látja, "amely árnyékot vetett jó néhány kormányzati, vezető pártpolitikusra". "Nem védtük meg egységesen és határozottan azt, akit meg kellett volna védeni és nem állt fel, nem adta át a helyét az, akinek fel kellett volna állnia és át kellett volna adnia a helyét" - kritizálja magát és társait Jánosi, arra azonban nem tér ki, hogy ki az, akit jogosan támadtak és ezért le kellett volna mondania. Korábbi megnyilatkozásaiból ítélve vélhetően Gyurcsány Ferenc sportminiszterre utalhatott, aki miatt kellett elhagynia miniszteri posztját Jánosinak. Jánosi ugyanis menesztése után tehetős utódjára célozva azt nyilatkozta, hogy "néhányan igazi munka, valódi teljesítmény nélkül jutottak vagyonhoz és hatalomhoz", és ez veszélyeztetheti az MSZP majdani választási győzelmét.

"Szembenézve azzal, hogy néhányan közülünk sem tudnak ellenállni a kísértésnek" saját etikai kódex kidolgozását szorgalmazza a politikus, hogy pártja hiteles legyen és ezáltal jól szerepeljen a közelgő európai parlamenti választáson. Hogy az etikai kódex mit tartalmazzon, arra Jánosi csak annyi utalást tesz írásában, hogy "egy olyan világos szabály- és elvárás rendszert hozzanak létre, mely támpontot ad a visszás ügyek megítéléséhez."