Az egyetemisták leginkább az étkezési és a kulturális lehetőségekre, illetve az egyetemi demokráciára panaszkodnak - derül ki az Országos Felsőoktatási Felvételi Iroda felméréséből. A vizsgálat szerint a műszakisok a legelégedettebbek lehetőségeikkel és körülményeikkel. A jogászok - akik majdnem minden kérdésben a leginkább elégedetlennek bizonyultak - viszont jobb kulturális és sportolási lehetőségeket szeretnének. Oktatóikkal a bölcsészek, a természettudósok és a műszakisok vannak a legjobb viszonyban. A fővárosi egyetemek minden tudományterületen a sereghajtók közé tartoznak.

A műszakisok a legelégedettebbek, a jogászok pedig a leginkább elégedetlenek körülményeikkel - derült ki az Országos Felsőoktatási Felvételi Iroda felméréséből. A vizsgálat szerint az egyetemisták nagymértékben elégedetlenek étkezési lehetőségeikkel: az egyetemi menzák és büfék mindössze 3,1-es osztályzatot kaptak (a diákok minden kérdésben 1-5-ig osztályozhatták egyetemüket). A természettudósnak készülő diákok több mint 71 százaléka adott hármast vagy rosszabb osztályzatot az egyetemi étkezés színvonalára.

Az egyetem általános légkörével a közgazdász hallgatók, a műszakisok, a ttk-sok és az agrárhallgatók is nagymértékben elégedettek, osztályzataik átlaga majdnem eléri a négyest. A bölcsészek és az orvostanhallgatók közel kétharmada négyesre vagy ötösre értékelte a hangulatot egyetemén (az átlag 3,8 volt). Ebből a szempontból is a joghallgatók a leginkább elégedetlenek. Ők csak 3,6 osztályzatot adtak egyetemüknek: alig több mint felük adott négyest vagy ötöst az egyetemi hangulatra és légkörre.

Az oktatók és a hallgatók viszonya a bölcsészkaron, a ttk-n és a műszaki egyetemeken a legjobb. Az első kettő esetben a megkérdezettek 65-67 százaléka, a műszakisokbnál pedig 57 százaléka adott négyes vagy ötös minősítést. A jogászok nincsenek jóban tanáraikkal sem, ebben a kategóriában is elégedetlennek bizonyultak: 69 százalékuk hámasra vagy rosszabbra értékelte a diákok és a tanárok viszonyát.

Az egyetemi demokráciával is a jogászok a legelégedetlenebbek: 71 százalékuk hármast vagy rosszabb osztályzatot adott egyetemének ebből a szempontból. A joghallgatók emellett panaszkodnak az egyetemük által biztosított kulturális lehetőségekre is. Közel 60 százalékuk adott hármast vagy rosszabb értékelést, az átlag alig haladja meg a 2,5-öt. A kulturális lehetőségek tekintetében a bölcsészettudományi és a műszaki karok hallgatói a leginkább elégedettek. A műszakisok esetében ez annyit jelent, hogy körülbelül 59 százalékuk értékelte legalább négyesre az egyetemén fellelhető kulturális lehetőségeket, a bölcsészhallgatóknak pedig 53 százaléka - olvasható a felmérésben.

A vizsgálat szerint a fővárosi egyetemen tanulók jóval elégedetlenebbek intézményükkel, mint a vidéki hallgatók. A budapesti egyetemek szinte minden tudományterületen a rangsor végén kullognak. Az ELTE például csak az utolsó előtti a bölcsészkarok között, mindössze a szegedi egyetemmel elégedetlenebbek a hallgatók. A nyolc jogi kar közül az ELTE az utolsó helyen végzett, míg a budapesti közgáz is csak hatodik lett hét kar versenyében. A fővárosi intézmények közül csak a Budapesti Műszaki Egyetem végzett az első helyen.