Antifasiszta megemlékezés Budapest felszabadulásáról

A szibériai hideg ellenére mintegy ezren gyűltek össze a budai Várban, hogy megemlékezzenek Budapest felszabadulásának 59. évfordulójáról. A megemlékezésen művészek, újságírók és kormánypárti politikusok tartottak beszédeket a gyűlölet és a fasizmus ellen, amelyet csupán egy sípszó, és az azt követő kisebb atrocitás zavart meg.

"Bűnös az, aki szembeállítja embertársait egymással, bűnt követ el a nemzet ellen, aki megosztja nemzetet, és az egyik felét a másik számára ellenfélként állítja be azért, hogy a hatalmat megszerezze" - mondta Mécs Imre SZDSZ-es politikus, aki 11 évesen élte meg a fővárosi harcokat. Mécs a harcok és a háború végét felszabadulásként élte meg, függetlenül attól, hogy néhány évvel később mi lett az országgal. A kirekesztés, a gyűlölet elleni összefogás, valamint a hideg ellen azt kérte a politikus, hogy kiáltsák vele együtt: "soha többé háborút, soha többé gyűlöletet, soha többé kirekesztést!" Mécs Imre beszéde alatt a tömeg háta mögül egy sípszó harsant, amelyet kisebb atrocitás követett, de ezt leszámítva igazán békés hangulató volt a demonstráció.

Forrás: [origo]

"Össze kell fognunk a fasizmus, a kirekesztés ellen. Minden demokratikus pártnak, civil szervezetnek és magánembernek" - mondta Kovács László. Az MSZP elnöke hangsúlyozta: "Sokan vagyunk meggyőződéses demokraták ebben az országban. Sokan vagyunk, akik nem hajlandók megbékélni a fasizmus, a kirekesztés újjáéledésével. Sokan és elegen ahhoz, hogy lefogjuk a kezüket a zászlóégetőknek. Le kell fognunk, mert először csak zászlót égetnek, azután könyveket és ha nem fogjuk le a kezüket, akár embereket is." A pártelnök szerint Magyarországon egyes jobbközép politikusok még ma sem veszik észre, hogy a demokratikus Európában a konzervatívok és a kereszténydemokraták még a választási győzelem érdekében sem tartanak igényt a szélsőjobboldal támogatására, hanem habozás nélkül szembefordulnak velük." Nem neveznek kedvencüknek és nem vesznek védelmükbe kirekesztő, szélsőséges nézeteknek teret adó újságokat, rádió, vagy televíziós műsorokat. Nem hívják meg politikai rendezvényeikre az ilyen lapok főszerkesztőit, a hivatásos gyűlölködőket" - célzott Kovács László Orbán Viktor évértékelő beszédjére.   

"A társadalmi gyűlöletet, az antiszemitizmust, a rasszizmust legtöbben csak hírből ismerték. Azt hittük, hogy túl vagyunk rajta. Rosszul hittük. Feltámadt a régi aljas eszme, a szélsőjobb megtalálta magának. (...) világos, az újfasizmus köztünk van" - mondta Mandur László, az MSZP budapesti elnöke, aki példaként hozta fel, hogy "a volt miniszterelnök által a polgári köröknek előírt, heti kötelező olvasmány, a Demokrata legutóbbi száma egyenesen emléket állít Budapest második világháborús hős fasiszta védőinek".

A megemlékezésen a Himnusz mellett Pilinszky, Ady és Orbán Ottó verseket hallhatott a közönség neves előadók tolmácsolásával.