Hungarista ünnepség volt a Hősök terén

A Vér és Becsület Kulturális Egyesület szervezésében Szálasi Ferencet éltető, a zsidók elleni harcra buzdító szónokok beszéltek a Hősök terén. Mintegy ötszáz, jórészt fiatal kopasz fiú gyűlt össze, hogy a második világháborúban Budapesten elesett német és magyar katonákra emlékezzenek.

"Összesen tizenöten vagyunk állandó tagok, a többi szimpatizáns" - mondta az erőviszonyokról egy tizenéves lány szombaton kora délután, a Hősök terén. Ő a megemlékezést szervező Vér és Becsület Kulturális Egyesület tagja, és rendezőként árpádsávos karszalagot viselt, nagy fekete R betűvel díszítve. Mintegy ötszázan gyűltek össze, hogy mint az elmúlt években mindig, most is megemlékezzenek az úgynevezett kitörés évfordulójáról. 1945 február 11-én a Budai Várat védő német és magyar katonák megpróbáltak kitörni a szovjet ostromgyűrűből, de a kitörés sikertelen volt.

Az összegyűltek nagy része a szkinhedmozgalom kellékeit viselte. A legtöbben bomber-dzsekiben, frissen borotvált fejjel, fehér cipőfűzős bakancsban álltak a Hősök terén. Sokan viseltek katonai sapkát, tetoválást és piercingeket is. A Vér és Becsület több tucat Árpád-sávos zászlót osztott szét, a menet élén állók fehér cérnakesztyűt húztak. A rendőrség kordonokkal zárta körbe a tér közepét, a rendezvény színhelyére csak a Vér és Becsület engedélyével lehetett belépni. A térre érkező turistákat már a rendőrök kiszűrték, a tér szélén. A Szépművészeti Múzeum előtt a tüntetőkkel megegyező nagyságú tömeg állt, de ők a Monet-kiállításra voltak kíváncsiak, és folyamatosan cserélődtek. A Vér és Becsület rendezvényére érkezők viszont szigorú alakzatba rendeződve türelmesen vártak.

Forrás: [origo]

Először revizionista és katonadalok szóltak, majd dobpergés mellett négy oszlopba fejlődve a tér közepére gyűltek az emlékezők. A mindenkori szónok velük szemben állt, a szónok és az oszlopok között egy fiatalember német rohamsisakot tartott mozdulatlanul. A műsorvezető fogalmazása szerint "a szertartásnak katonai jellege" volt, "ezért a zárt alakzatok közti mozgást" a rendezőknek meg kellett volna torolnia.

Tompa László, a Szittyakürt újságírója arról beszélt, hogy a Szovjetunió célja a második világháborúban azoknak a megölése volt, akik nem a talmud előírásai szerint éltek. Párhuzamot vont az akkori Szovjetunió, és a mostani izraeli kormány illetve az Európai Unió között. Most utóbbiak ellen kell harcolnia a magyaroknak szerinte, "a szociális és nemzeti Európáért". A harcot kereskedelmi és szellemi bojkott formájában lehet most megvívni, ugyanakkor Szálasi Ferenc és Capistran János példáját is követni kellene, fejezte be felszólalását. Kirityán Zsolt, a Vér és Becsület alapító tagja felidézte az eddigi ünnepeket, többek között az 1999-es Viking Klubban történt verekedést, ami után évekre betiltották a kitörés-napi megemlékezést. Szerinte akkor provokáció történt, ahogy a tavaly is, amikor rendezvényükkel egy időben az úttest túloldalán a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége rendezett ellentüntetést. A felszólaló méltatta a szkinhedeket, akik elkezdték a hagyomány ápolását. "A patkány nemzet a tolerancia jegyében palesztinokat zár menekülttáborokba"- mondta Izraelről, majd az amerikai hadsereget hozta szóba: "narkós, buzi, néger agyonsztárolt katonákból áll, és még sohasem győztek." Az SS gránátosai és hungaristák viszont győztek szerinte.

Forrás: [origo]

Utána Kocsis Imre, a Lelkiismeret'88 Csoport vezetője lépett mikrofonhoz. A csoport tagjai részt vettek 2002 nyarán az Erzsébet-híd lezárásában. Kocsis most megköszönte az emlékezést a Vér és Becsületnek, és kérte az Országgyűlést, hogy a Moszkva teret nevezzék át Kitörés térnek. Domonkos Endre János, a Vér és Becsület vezetője a Fideszt támadta, mert "annak egyik vezetője csúszva-mászva a belügyminiszter-asszony előtt betiltásunkat követelte". Figyelmeztette hallgatóságát, hogy lehet, hogy még hosszú éveket kell várni, mire a rendszer megdől, addig viszont erkölcsileg fel kell készíteni a lakosságot a pártok nélküli, tiszta világra.

A Vér és Becsület eredetileg a Várban szerette volna megtartani a rendezvényét, de 1999 óta nem engedik fel őket a hatóságok. Ennek ellenére szombat este emléktúrát szerveznek a Várba. Felsorolták a Várban 1945-ben harcoló hungarista, Wehrmacht- és SS-alakulatokat, és mindegyik után azt kellett kiabálni, hogy "Vagyunk!".

Forrás: [origo]

A Vér és Becsület tagjai és szimpatizánsai kéthetente vasárnap a kelenföldi Olimpia Sörözőben találkoznak. Egyébként túrákat szerveznek, és szkinhed-koncerteket látogatnak, tudtuk meg az egyik tagtól. A többség 20-30 év közötti. Budapesten és Gyulán működik szervezetük, és remélik, hogy hamarosan többen lesznek.

Több idős ember is eljött a rendezvényre. Ők nem álltak be az alakzatokba, de szintén letehették virágaikat a jelképes emlékműnél. A szervezők ezeket a növényeket Szálasi Ferenc feltételezett sírjához szállítják majd, mert nem kaptak engedélyt, hogy otthagyják őket. Egy párducmintás bundát viselő hölgy elégedetten járkált a fiatalok között, megsimogatva néhányukat, de generációja többi képviselője inkább meghúzódott oldalt vagy hátul. A legtöbb kis beszélgetés a zsidók világuralmáról szólt. Az "oszolj" parancs után egy rockballada csendült fel, melynek énekese többek között erre kért: "Emlékezz a vörösre, ki nagyapát lelőtte!"

Magyari Péter

KAPCSOLÓDÓ CIKK