Noha hétfőn kezdődtek meg országszerte a félpályás útlezárással járó gazdademonstrációk, csak csütörtök délután ülnek le először tárgyalni az agrártárca és az érdekképviseletek vezetői. A kormányfő eligazítást adott miniszterének a gazdákkal történő megállapodásra. A gazdák azzal fenyegetőznek, ha nem sikerül megegyezni, akkor a budapesti bevezető utakat is lezárják.

A két fél egymásra mutogat, hogy mi az oka annak, hogy eddig nem tárgyaltak egymással. A minisztérium szerint eddig azért nem voltak érdemi egyeztetések, mert a tiltakozó termelők képviselői nem mentek el a találkozókra, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (Magosz) szerint pedig azért, mert nem hívták őket.

"A földművelésügyi miniszter, Németh Imre eligazítást kapott, hogy törekedjen egy értelmes megállapodásra" - nyilatkozta Medgyessy Péter miniszterelnök a Magyar Rádiónak, aki szerint az adófizetők pénzének tiszteletben tartásával, a tejfogyasztók érdekeinek figyelembevételével kell megállapodni. Medgyessy hangsúlyozta, hogy nem a kormány áll szemben a termelőkkel, hanem a felvásárlók.

"A kormány a gazdák oldalán áll" - hangsúlyozta Gál J. Zoltán kormányszóvivő, miután a kormány több tagja csütörtökön reggel egyeztetett a gazdák demonstrációjával kapcsolatban. A szóvivő megismételte a miniszterelnök korábbi kijelentését, mely szerint a gazdák nem a kormánnyal, hanem a felvásárlókkal, a multinacionális cégekkel állnak szemben, bármennyire próbálja az ellenzék az ellenkezőjét bizonyítani. 

A gazdák mindenesetre elkezdték már tovább szervezni az akciót, kiterjesztve jövő hét elejétől a megmozdulást a fontosabb budapesti bevezető utakra is. "A további keményebb lépéseket sem zárjuk ki" - mondta a Magosz egyik vezetője, Bagi Béla.

Szerdán szerte az országban 3200-3500 járművel 7-8 ezer gazda foglalta el az úttest egy részét, összesen 67 helyszínen a Magosz adatai szerint. A megmozdulással a szervezők az egyes ágazatok - tej, sertés, baromfi - ellehetetlenülését, az EU-támogatások kifizetésének bizonytalan voltát és a vidéki lakosság helyzetének romlását kívánják demonstrálni.