A csütörtöki, közös európai parlamenti listáról folyó egyeztetésen sem változtak az álláspontok. Az SZDSZ és az MDF ellenzi a közös listaállítást. Az egyeztetés ennek ellenére a jövő héten folytatódik. A Fidesz nem képviseltette magát a találkozón.

Az MSZP elnöke, Kovács László által összehívott egyeztetés kezdetén jelen lévő Medgyessy Péter miniszterelnök elmondta: arra kérte a pártok vezetőit, értékeljék a nemzeti összefogás szándékát, amely a közös európai parlamenti (EP) listára vonatkozó javaslat mögött van. "Én nem tudok pillanatnyilag jobb megoldást" - fogalmazott a kormányfő azzal kapcsolatosan, hogy a közös lista a nemzeti összefogást hivatott kifejezni. Mint mondta, siker, ha tovább folytatódik erről az egyezetés. "Látva az emberek vágyát és szándékát és törekvését, nagyon nehéz lesz az emberek akaratával szembe menni" - mondta Medgyessy Péter.

 

Az MSZP azt szeretné, ha a magyar parlamenti pártok nemcsak a közös lista állításában működnének együtt, hanem az európai parlamenti képviselők a választást követően is havi rendszerességgel egyeztetnének - mondta Kovács László a megbeszélést követően.Hozzátette: létrejöhetne egy koordinációs tanács köztük, amelynek elnökét havonta felváltva adná a kormányoldal, illetve az ellenzék.

 

Mint mondta, a szocialisták azt támogatják, hogy a kormánypártiak és az ellenzékiek fele-fele arányban képviseltetnék magukat az Európai Parlamentben. Javaslatuk szerint a lista első négy helyén azonban a négy parlamenti párt a magyar parlamentben betöltött súlyának megfelelő sorrendben kapna helyet.

 

Úgy vélte, igaz, hogy erre nincs példa az unió történetében, de olyan éles feszültség sincs a tagállamokban és a csatlakozó országokban, mint Magyarországon az elmúlt két évben. "A közös lista állítására tett javaslat célja, hogy ne a belpolitikai csatározás folytatódjon az európai parlamenti választási kampányban is, hanem sokkal inkább az, hogy hogyan tudnánk majd eredményesen képviselni Magyarország érdekeit" - közölte Kovács László.

 

Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke közölte: pártja továbbra is önálló listát állítana az EP-választáson. Egyetértett ugyanakkor az MSZP elnökével abban, hogy szükséges lenne, hogy a pártok szót tudjanak érteni egymással. Hozzátette: a közös listára tett javaslatot azért nem támogatják, mert szerintük lehetőséget kell adni a választóknak arra, hogy különböző véleményüknek hangot adjanak. Arra a kérdésre, hogy ennek ellenére miért vesznek részt a további egyeztetésben, azt válaszolta: "mert egy rendkívül kulturált és udvarias párt vagyunk".

 

"Az álláspontom változatlan: nem megy. Nem megy sem politikai, sem jogi értelemben" - mondta Dávid Ibolya MDF-elnök a kormányfő kezdeményezéséről. A kisebbik ellenzéki párt elnöke ugyanakkor közölte: pártja számára elfogadhatatlan mind a kettészakított Magyarország, mind az alkuköztársaság. Szerinte a demokratikus Magyarország, amit "demokratikus tartalommal kell megtölteni", a kettő között található. Dávid Ibolya történelmi feladatnak nevezte az európai uniós csatlakozást, illetve a gazdasági és a szociális biztonság megteremtését. Kérdésre válaszolva közölte: az MDF részt vesz a jövő keddi egyeztetésen.

 

A Fidesz nem vett részt az egyeztetésen, mert Orbán Viktor pártelnök hivatalos programon Athénban tartózkodik. Révész Máriusz, a Fidesz szóvivője ugyanakkor az [origo]-nak szerdán azt mondta: amennyiben Orbán írásban megkapja a javaslatokat, arra személyesen reagál, ha visszatért Magyarországra.

 

Jövő hét kedden újabb egyeztetésre kerül sor.