Váratlanul tanúskodott Tóth András Bácskai perében

Nem volt felhatalmazása Bácskai János dandártábornoknak arra, hogy Kulcsár Attilával kapcsolatban gyűjtsön információkat - írja a Népszabadság. Ezt Tóth András polgári titkosszolgálatokat felügyelő politikai államtitkár közölte tanúként a dandártábornok ügyében folyó per szerdai tárgyalásán. A lap szerint az államtitkár váratlanul jelent meg szerdán a bíróságon, mivel eredetileg jövő hét keddre idézték be.

Tóth András vallomásából többek között kiderült, hogy Bácskainak nem volt felhatalmazása a Kulcsárral kapcsolatos információgyűjtésre, és a lehallgatott telefonbeszélgetésekből úgy tűnt: a Kulcsár és a Bácskai közötti beszélgetés tartalma és stílusa alapján nem hivatali és semleges, hanem baráti kapcsolatra utalt - írja a Népszabadság. A lap szerint államtitkár azt is elmondta, mivel az adatok szerint Bácskai kapcsolata Kulcsárral magyarázatra szorult, június 25-én felkereste a dandártábornokot, hogy erről tájékoztassa. Tóth kérdésre közölte, Kulcsárral véletlenül találkozott ugyanazon a napon, amikor Bácskaival is, és nem Bácskai közvetített.

Az ügyészség szerint Bácskai annak tudatában, hogy a K&H Equities Rt. befektetői tanácsadó üzletágának vezetője, Kulcsár Attila bűncselekményeket követett el, - Kulcsár kérésére - hivatali hatáskörét túllépve intézkedett, hogy a bűncselekményre utaló banki okiratok ne jussanak el a vizsgálatra és feljelentésre jogosult PSZÁF-hez. Bácskai tagadja bűnösségét.

A Fővárosi Bíróság katonai tanácsa előtt zajló büntetőperben Tóth Andrást soron kívül hallgatták meg mint tanút, mivel eredetileg február 24-re idézték be. Megjelenése miatt kellett félbeszakítani Papp Csaba, az ORFK főosztályvezetője meghallgatását. Az államtitkárhoz intézett kérdések után a bíróság folytatta a rendőri vezetők meghallgatását - írja a Népszabadság.

A Fővárosi Bíróság sajtótitkárságán a lap kérdésére, hogy nem számít-e szokatlan eljárásnak, hogy félbeszakítsanak egy tanúvallomást, mivel egy másik tanú váratlanul megjelenik, és ráadásul az eljáró tanács szobájában időzik, a bíróság csal annyit közölt, hogy minderről a sajtó munkatársaitól értesült.

Gatter László, a bíróság elnöke igazoló jelentés megtételére kérte a bírót, így a bíróság várhatóan csak ma tud érdemben nyilatkozni a történtekről. A Népszabadság nemzetbiztonságtól szerzett értesülése szerint Tóth András titkársága korábban jelezte, hogy az idézésben megadott időpontban az államtitkár nem lesz Budapesten, és a két titkárság megegyezett a szerdai napban és az időpontban, azonban erről a bíró nem értesült.

KAPCSOLÓDÓ CIKK