Nincs egyezség a gazdák és a kormány között

Hétfőn a mindig forgalmas 4-es úton Vecséstől Üllő felé foglalják el traktorok az egyik sávot, az 5-ös utat Soroksártól kifele, a 31-es utat Péceltől Maglód irányába, valamint az 51-es és a Fótra vezető utat szállják meg a tiltakozó termelők.

Forrás: [origo]
Akció: piros hétfőtől, zöld keddtől

Keddtől a budai oldalon is megjelennek a tüntetők a szervezők szándékai szerint: így az 1-es, 7-es és a 6-os úton is megjelennek a traktorok és mezőgazdasági gépek, valamint a 3-as úton is lassítják majd a forgalmat. A gazdák egyik esetben sem lépik át Budapest közigazgatási határát, legalább is egyelőre.

"Amennyiben meg tudunk egyezni az agrártárcával, akkor természetesen okafogyottá válik a demonstráció" - mondta az egyik kezdeményező szervezet, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (Magosz) alelnöke, Bagi Béla az [origo]-nak. Péntek délelőtt ismét tárgyalóasztalhoz ültek a felek. "Ha továbbra is eredménytelen az agrármegmozdulás, akkor a gazdák Budapest területén is megjelennek" - jelentette ki az agrárvezető, aki erről részleteket egyelőre nem kívánt előadni.

A szervezők továbbra is azt állítják, hogy megmozdulásuk "politikamentes és szektorsemleges", ennek ellenére több jobboldali szervezet is akciót szervez szimpátiájuk kimutatására. A szélsőjobboldalinak tartott Lelkiismeret '88 Csoport röplaposztásra szólította fel aktivistáit, és csütörtökön megjelentek egy vidéki gazdademonstráción, ahol "EU-NEM" feliratú mellényekben feszített pár tucat szimpatizáns, valamint "Küzdünk a nemzetért a kormánnyal szemben, visznek az EU-ba meztelen seggel" feliratú transzparenst is kitűztek az út felé fordítva.

"Hallottunk egy próbálkozásról, amelyben politikát próbáltak belekeverni a demonstrációba, de a gazdák megkérték őket, hogy álljanak arrébb" - mondta Bagi Béla, aki nem tudta megmondani, hogy a Lelkiismeret '88 Csoportról volt-e szó.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK