Július elsején alakul meg a Nemzeti Nyomozó Iroda, ami Lamperth Mónika belügyminiszter szerint az eddigieknél hatékonyabb, profi országos nyomozószerv lesz. Az iroda feladata a kiemelt súlyú gazdasági, kábítószerrel vagy pénzmosással össszefüggő, illetve a szervezett bűnözéssel kapcsolatos ügyek nyomozása. A Nemzeti Nyomozó Irodában több új egység, például emberkereskedelem elleni, internetfigyelő, illetve terrorizmus elleni osztály kezdi el működését. Az ORFK átalakításával sok vezető beosztása szűnik meg, illetve sokan kerülnek alacsonyabb státusba.

A Nemzeti Nyomozó Iroda az Országos Rendőrfőkapitányság több szervének összevonásával jön létre. Az első ütemben, ami március elsejétől június végéig tart, összevonják a Szervezett Bűnözés elleni Igazgatóságot, a Pénzügyi Nyomozó Igazgatóságot és a Koordinációs Igazgatóságot. Az átalakítással sok vezető beosztása szűnik meg, illetve sokan kerülnek alacsonyabb státusba. Megszüntetik az alosztályokat, az alosztályvezetői, illetve osztályvezető-helyettesi beosztásokat. A vezető beosztások száma 117-ről 79-re, majd a második ütemben 32-re csökken. "Annak nevezünk minden vezető beosztást, ami"- mondta Salgó László országos rendőrfőkapitány.

Salgó László kijelentette, hogy az átalakítások miatt senkit nem fognak elbocsátani, igyekeznek mindenkinek megtalálni a helyét "a rendszerben". A rendőrfőkapitány hozzátette, hogy "senki nem fog kevesebb pénzt hazavinni a borítékban", még akkor sem, ha csak egy új pótlékrendszer bevezetésével tudják megoldani, hogy a fizetések ne csökkenjenek. A rendőrségen nem tartanak attól, hogy a lefokozások miatt sokan elmennek, vagy a 25 éves szolgálati időt letöltve kérik nyugdíjazásukat. Salgó László szerint a rendőrség népszerű munkahelynek számít, egy-egy betöltetlen állásra mindig többen pályáznak, és az utánpótlás miatt sem aggódnak, mert a Rendőrtiszti Főiskolán tízszeres a túljelentkezés.

Az átalakítás második ütemében, melyhez törvénymódosításra is szükség van, a Nemzeti Nyomozó Iroda kikerül az ORFK Bűnügyi Főigazgatóságának struktúrájából és önálló nyomozó hatósággá válik, létszáma pedig körülbelül 420 főre csökken. A fennmaradó körülbelül 310 ember a megyei rendőr-főkapitányságok gazdaságvédelmi osztályaira kerül.

A Nemzeti Nyomozó Iroda feladata, hogy a kiemelt súlyú gazdasági, kábítószerrel kapcsolatos, illetve a szervezett bűnözéssel összefüggő bűncselekmények után nyomozzon. Az új szervezet fog a fontosabb korrupciós, pénzmosási ügyekkel is foglalkozni. Új részlegként pedig megalakul az emberkereskedelem elleni, valamint a terrorizmus és extrémizmus elleni osztály, amely a szélsőséges cselekmények és csoportok, például az újfasiszták ügyeiben nyomoz majd. Létrejön egy internetfigyelő osztály is, amely az interneten vagy az internet segítségével elkövetett bűncselekmények után fog nyomozni. Külön megerősítik a kábítószer-bűnözés, a korrupció és a gazdasági bűnözés elleni osztályokat.

A Nemzeti Nyomozó Iroda megalakítása az ORFK átalakításának egyik eleme. Lamperth Mónika szerint az átalakítások célja, hogy megszüntessék a hatásköri aránytalanságokat, a párhuzamos nyomozásokat, megfeleljenek az új büntetőeljárási törvénynek és az uniós elvárásoknak. A belügyminiszter elmondta, hogy az átalakításoknak nem takarékossági okai voltak, bár a takarékosság továbbra is fontos szempont a rendőrségnél.