Soroksári a leggazdagabb, ferencvárosi a legszegényebb polgármester

Az [origo] összehasonlította a budapesti kerületek polgármestereinek vagyonnyilatkozatait, de XIV. kerület vezetője kimaradt az összeállításból, mert több mint egy hét alatt nem biztosított lehetőséget arra, hogy az [origo] munkatársa megnézhesse nyilatkozatát. A többi kerületi vezető beszámolójából kiderült, hogy a leggazdagabb Geiger Ferenc, Soroksár első embere. A legszegényebb Gegesy Ferenc (SZDSZ), a IX. kerület vezetője. Hunvald György (MSZP) VII. kerületi polgármesterről kiderült, a luxusautókat gyűjti: egy Jaguar XJ, egy Peugeot 807 és egy Daewoo Nubira tulajdonosa. Horváth Csaba (MSZP) II. kerületi vezető eladta cégét, így 47 millióval csökkent adóssága egy év alatt.

Az [origo] összehasonlította a budapesti kerületi polgármesterek vagyonnyilatkozatait. A kép azonban nem teljes: február 11-e óta többszöri, írásbeli és telefonos megkeresésünkre sem nyílt eddig lehetőség megismerni a XIV. kerület vezetőijének vagyoni helyzetét, bár a dokumentumok elméletileg nyilvánosak.

A huszonháromból húsz kerületi vezető nyilatkozatának összehasonlításából kiderült, hogy Geiger Ferenc (Soroksári Civil Egyesület), Soroksár polgármestere a leggazdagabb. A XXIII. kerület első embere 65,5 millió forintot gyűjtött össze bankszámláján, illetve életbiztosítás formájában. Ráaádásul emellett rendelkezik még egy 300 négyzetméteres soroksári családi házzal, egy szintén soroksári beépítetlen telekkel és egy zamárdi üdülővel is. A soroksári vezető emellett bevallása szerint folyamatosan vásárol arany ékszereket. Geiger kapja a kerületi polgármesterek közül a legmagasabb fizetést, 880 ezer forintot. Összesen azonban ennél is többet keres, havi bruttó fizetése 1 millió 20 ezer forint, ugyanis még egy cég felügyelőbizottságában is dolgozik.

Geiger mellett szintén jelentős vagyonnal rendelkezik Horváth Csaba (MSZP), a második kerület első ember, aki tavalyi 90 millió forintos adósságát 43 millióra faragta le. Horváth az [origo] kérdésére azt mondta, mindez azért sikerült, mert kiszállt minden üzleti érdekeltségéből, és az ebből kapott pénzből törlesztett. Emellett eladta egy Volkswagen Passatját, így idén már csak egy Passatja és és egy Audi A4-es autója maradt. A már korábban meglévő II. kerületi 400 négyzetméteres kertes háza és törökbálinti szántója mellé viszont vett még egy II. kerületi építési telket is tavaly. Emellett öszesen 11,5 milliós megtakarítással is rendelkezik.

Hunvald György (MSZP) VII. kerületi vezető az autók megszállottja: vagyonnyilatkozata szerint egy Jaguar XJ, egy Peugeot 807 és egy Daewoo Nubira, valamint egy Yamaha Wildstar motorkerékpár tulajdonosa. Emellett van még egy VII. kerületi, 79 négyzetméteres lakása és haszonélvezeti joga egy VIII. kerületi lakáson. Ötmilliós megtakarítása mellett 15 millióval tartozik.

Derce Tamás (Újpestért Egyesület-Fidesz-MDF), Újpest polgármestere 7,6 millió forintot rakott félre, de emellett van egy újpesti családi háza, öt telke és egy háza Nagymaroson.

Steiner Pálnak (MSZP), az V. kerület vezetőjének a XV. kerületben és Budaörsön is van kertes háza, emellett egy Volvo S40-es autója, 21,5 milliós megtakarítása és összesen havi bruttó 1 millió 31 ezer forintos jövedelme - a polgármesterség mellett országgyűlési képviselőként is dolgozik.

Andó Sándor (MSZP), Kőbánya első embere a XII. és a X. kerületben és Hévízen lakással, Kehidakustányban egy telek tulajdonjogának felével rendelkezik. Összesen 7 milliós megtakarítása mellett viszont 12 millióval tartozik.

Verók István (MSZP) terézvárosi polgármester Dunakeszin lakik egy 300 négyzetméteres kertes házban. A polgármesternek egy Renault Twingója van, és több értékes festménye. Összesen 13 millió forintnyi megtakarítása van még a terézvárosi vezetőnek.

Steinerné Török Katalin (MSZP), Kispest polgármestere cikkünk megjelenéséig korábbi ígérete ellenére nem küldte el vagyonnyilatkozatát. Néhány órával azonban az [origo] összeállításának megjelenése után a kerület hivatalos honlapján nyilvánosságra hozta vagyonnyilatkozatát. E szerint egy kispesti családi ház, egy velencei üdülő és egy Polski Fiat tulajdonosa. Emellett összesen mintegy 3,6 millió forintnyi megtakarítása van bankszámlán és biztosításban. Azok közül a kerületi vezetők közül, akik valottak keresetükről, Steinerné Török Katalin kapja a legkisebb fizetést: bruttó 440 ezret havonta.

Csécsei Béla (SZDSZ), VIII. kerületi vezető is csak cikkünk megjelenése után ismertette vagyoni helyzetét. E szerint egy VIII. kerületi, 130 négyzetméteres lakása, egy dörgicsei nyaralója és egy hét éves Audi A6-osa van. Emellett mintegy 3 millió forint megtakarítása és egy, a futamidő végén 1,5 millió forintot érő életbiztosítása van. Tartozik ugyanakkor mintegy 1,5 millió forinttal.

A legszegényebbnek Gegesy Ferenc (SZDSZ), a IX. kerület polgármestere bizonyult. Egy XXII. kerületi 102 négyzetméteres lakása van, de emellett 10,2 millió forinttal tartozik. A polgármesternek azonban sem megtakarítása, sem autója és semmilyen más értéktárgya sincsen.

Kevéssé tehetős még Tarlós István (független), Óbuda vezetője. Egy 118 négyzetméteres (88 négyzetméter, plusz tetőtérbeépítés), III. kerületi lakás tulajdonjogának felével és feleségével közösen 2,5 millió forint megtakarítással bír.

Előző
  • 1
  • 2
Következő