A középiskolások évről évre több alkoholt isznak, ezen belül is egyre több tömény italt. A naponta dohányzók aránya is fokozatosan nő, a lányoknál gyorsabb ütemben, mint a fiúknál. Ezzel párhuzamosan a rendszeres cigarettázást vagy a napi nagyobb mennyiségű alkohol elfogyasztását egyre kevesebb fiatal tartja veszélyesnek - írja a Magyar Hírlap.

Hazánkban a középiskola második osztályában tanuló gyerekek egyre többet dohányoznak és isznak. Míg ennek a korosztálynak kilenc évvel ezelőtt 91,4 százaléka találkozott már az alkohollal, addig tavaly 95,2 százalékuk - derül ki az ESPAD (European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs) felméréséből. Ez idő alatt a lányok "túlhaladták" a fiúkat, közülük hat tized százalékkal többen ittak már szeszes italt.

1995-höz képest tavalyra az előző hónapban alkoholt fogyasztó lányok aránya egyharmaddal nőtt (45,5 százalékról 60,4-re), és megduplázódott azok száma, akik havi hat vagy több alkalommal isznak szeszes italt - mondta Elekes Zsuzsanna szociológus, egyetemi docens, a kutatás egyik vezetője.

Míg a nyolc év alatt a fiúknál 5,4, addig a lányoknál csaknem hét százalékkal nőtt azok aránya, akik az elmúlt hónapban hat vagy több alkalommal ittak valamilyen tömény italt. A lányoknál bekövetkezett folyamatos növekedés a hagyományos férfi- és női szerepek felborulásával, valamint az emancipálódással magyarázható leginkább.

A felmérés szerint az elsős és másodikos középiskolásoknál az egy alkalommal elfogyasztott tiszta szesz mennyisége eléri az 55 millilitert. Kilenc évvel ezelőtt a fiúk 60,8, a lányok 46,3 százaléka volt már részeg életében. Tavalyra arányuk 72,3, illetve 65,7 százalékra emelkedett.

A gyerekek 10-14 éves korukban találkoznak először az alkohollal, s sokan a szülőkkel együtt isszák meg az első kortyokat. Azon középiskolások aránya szinte nem is mérhető, akik egyáltalán nem fogyasztanak szeszt. A szülők alkoholfogyasztása minimálisan hat a gyerekekre, és minden társadalmi státusú gyerekre jellemző az alkoholfogyasztás - derül ki a felmérésből.

Míg a rendszeresen alkoholizáló magyar felnőttek az élen járnak Európában (halálozási mutatókban csupán Moldávia előz meg bennünket), addig a fiatalok között a britek, a dánok és a csehek vezetnek az 1999-es adatok szerint.

A fiúknál csökken, a lányoknál nő a dohányzás

A lányok a dohányzás terén is erősen "belehúztak". 2003-ra a fiúknál egyértelmű a csökkenés (1999-ben 78,1 százalékuk, 2003-ban pedig 76,1 százalékuk dohányzott már életében, míg a napi cigarettázók aránya 37,9-ről 36,2 százalékra csökkent). A lányoknál azonban a növekedés 2003-ban is folytatódott (1999-ben 74,5 százalékuk, négy év múlva pedig már 77,3 százalékuk dohányzott életében, a napi cigarettázók aránya pedig 29,9-ről 34,9 százalékra emelkedett).

Az alkoholfogyasztás és a dohányzás növekedésével szinte párhuzamosan csökken azon fiatalok aránya, aki bármelyiket is helyteleníti - mondta a szociológus. Míg 1995-ben a megkérdezett fiatalok majd háromnegyede, addig ma már alig fele helyteleníti a heti egyszeri-kétszeri mérsékelt alkoholfogyasztást. A gyakori fogyasztás veszélyességének megítélése is csökkent tavaly, és a napi rendszeres, legalább fél doboz cigaretta elszívását vagy napi nagyobb mennyiségű alkohol elfogyasztását is kevesebb fiatal tartja ma már veszélyesnek, mint korábban - írja szombati számában a Magyar Hírlap.