ORTT: Mádl újabb jelölteket ajánlott az elnöki posztra

A médiahatóság hivatalban lévő vezetője mellett Alexa Károlyt, Sára Sándort és Szakály Sándort egyaránt alkalmasnak tartja az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnökének Mádl Ferenc köztársasági elnök, aki erről hétfőn levélben tájékoztatta Medgyessy Péter miniszterelnököt - jelentette be az államfő sajtóirodája.

"Az elmúlt hetekben többször tárgyaltunk a médiatörvény értelmében ismét aktuális közös feladatunkról, az ORTT elnökének közös jelöléséről. Legutóbbi találkozásunk során megállapodtunk abban, hogy kívánatos: a leendő ORTT elnök közbizalmat élvezzen, s legitimációját a mögötte megjelenő társadalmi támogatottság is megerősítse" - írta a köztársasági elnök.

Az ennek érdekében folytatott konzultációk alapján az államfő levelében - fenntartva korábbi javaslatát, Hajdu István hivatalban lévő és tevékenysége alapján széleskörűen elfogadott elnök mandátumának az újabb ciklusra való meghosszabbítását - további három jelöltet ajánlott a kormányfő figyelmébe: Alexa Károlyt, Sára Sándort és Szakály Sándort.

"Társadalompolitikai és médiapolitikai ügyekben valamennyien széleskörű ismeretekkel és tapasztalatokkal rendelkeznek. Valamennyien éveken át töltöttek be vezetői-irányítói tisztséget nemzeti közszolgálati intézmények élén. Ehhez szükség volt arra a konszenzusteremtő képességre, amit elismerten bizonyítottak" - írta Mádl Ferenc.

Az államfő meggyőződése szerint mindezek alapján alkalmasak az ORTT elnöki feladat ellátására. "Őszintén remélem, hogy lesz közöttük, aki elnyeri a kérdésben döntésre jogosultak többségének támogatását" - zárul a köztársasági elnöknek Medgyessy Péterhez írt levele. A médiahatóság elnökének és a testület négy tagjának mandátuma február 29-én jár le.

Az ORTT elnöki posztjára az államfő és a miniszterelnök közösen állít jelöltet. Az ORTT elnökének személyéről a múlt hét szerdán tartott megbeszélést Mádl Ferenc és Medgyessy Péter. A találkozó után a miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy ezen a héten a köztársasági elnökkel ismét egyeztetésre kerül sor. A kormányfő akkor elmondta: a megbeszélésen felvetődött néhány új név is, s igyekeznek konszenzusos jelöltet találni, de biztosra nem tudja ezt ígérni.

Gál J. Zoltán kormányszóvivő korábban sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta azokat a lapértesüléseket, amelyek szerint Medgyessy Péter az államfőnek február 12-én küldött levelében Wisinger Istvánt, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének elnökét, Kavas Istvánt, az RTL Klub volt vezérigazgatóját, a Miniszterelnöki Hivatal tanácsadóját és Wéberné Szíj Katalin médiajogászt javasolta a médiahatóság élére.

Mádl Ferenc köztársasági elnök sajtóirodája egy nappal később azt közölte, hogy az államfő Hajdu Istvánt, a grémium jelenlegi vezetőjét javasolja az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnökének, és erről levélben tájékoztatta Medgyessy Péter miniszterelnököt.