Szorosabbra fogják a gyűrűt Pest körül a gazdák

Tiltakozó gazdák vonultak ki több Budapest környéki útra, de jelentős fennakadást egyelőre nem okoztak a közlekedésben. A legtöbben  az 5-ös út Budapest táblája mellett sorakoztak fel 60 géppel, autóval. A gazdák tiltakozó akciót jelentettek be a 4-es, a 6-os, a 31-es, az 51-es főutak Budapesthez közeli szakaszaira is, valamint a régi Fóti útra. Az elszánt demonstrálók azt mondják, ha a kormány nem enged követeléseiknek, akkor szorosabb lesz a gyűrű a főváros körül.

"Fél éve nincs bevételem csak kiadásom. Minden bivalyom napi 500 forint veszteséget okoz, pedig már megfeleztem az állományt." - magyarázta egy demonstráló Vecsés határában, a 4-es úton, amikor hirtelen nehéz döntés elé kerültek a gazdák. Egy személyautó sofőrje megunta a várakozást, elindult a főúttal párhuzamos földúton, de beragadt a sárba. "Miért nem bírta ki azt a 10 percet?" - morogtak körbeállva  a gazdák. "Megtisztelhetett volna ennyivel." Egy asszony elölről érkezett, ő látta amikor a zöld Opel sofőrje szitkozódva kiállt a sorból, és "kurva anyátok!" felkiáltással letért a sáros földútra. "Jani, segítsünk neki!" - törte meg valaki a kínos feszengést. Az autóban egy dühös arcú fiatal nő, egy idősebb és egy fiatalabb férfi ült. Az idősebb férfi segítséget kért a gazdáktól. "Várni kellett volna tíz percet." "Már félórája álltunk!" "Én meg fél éve nem kaptam fizetést!" "Az apámat visszük a kórházba!" "Ne segítsetek, össze-vissza szidott minket." "Várjunk öt percet, addig hadd küzdjön." Végül alig három perc múlva ketten, majd hárman végül, öten nyomták ki az autót a sárból. "Látod, ilyen jó a magyar paraszt szíve! Rajtunk bezzeg senki sem segít." - foglalta össze az eseményeket az [origo] tudósítójának egy tüntető.

Az autósok közül valaki tízpercenként beszólt valamit a hidegben demonstrálóknak. Vagy "Tartsatok ki!" vagy "Takarodjatok!" hallatszott a lehúzott ablakok mögül, közel fele-fele arányban. A töltés mentén keskeny hely volt mozogni, egy nagyobb kiszögellésnél bográcsban gulyás főtt. A kocsikban nagy kosarakban kifli és teás-kávés termoszok álltak. Néha többen beültek egy kocsiba, és járatták kicsit a motort, hogy felmelegedjenek.

"Ne higgye senki, hogy jókedvünkben állunk itt. Ez már a vég." - mondta egyikük, aki tejtermeléssel foglalkozik. "Mindent feléltünk már. A tavalyi aszály és fagykár után 25 százalékos kompenzációt kaptunk, miközben a gázolaj meg a többi költség 100 százalék volt." "Szégyellem, de tavaly már nem tudtam vetni. 25 éve ebből tartom el a családomat. Én egyszer se mentem el nyaralni ezalatt az idő alatt, de megéltünk. Most már hónapok óta nincs semmim." "Mindenki el van adósodva a hitelek miatt, már a rokonok házain is jelzálog van." "A Malévnak adtak tízmilliárdot, hogy el tudják adni, én meg 3200 forintot kaptam egy hektár után, amikor az évszázad aszálya volt." "Mondták, hogy lehet felvenni kedvezményes hitelt a kárunk után. Mire megkaptuk a hivatalban a papírt, hogy jogosultak vagyunk rá, elfogyott a bankban a pénz. Öt nap alatt elment az éves keret!" - szóltak hosszan a panaszok.

Sokan voltak dühösek Medgyessy Péter miniszterelnökre, hétvégi nyilatkozata miatt. A kormányfő arról beszélt, hogy ha a gazdákra több pénzt szán a kormány, akkor újabb megszorításokra lesz szükség. "Veszélyes, hogy egymásnak ugrasztja a városiakat meg a falusiakat." "Mi nem a városiak alamizsnáját akarjuk. Mi is adózunk, még többet is, csak a gázolajon mekkora jövedéki adó van, márpedig az kell a traktorba." "Nem tudunk pénzt keresni, mert lassan egy éve csak ráfizetésünk van. A felvásárló egyszerűen kevesebbet ad, mint amennyiért termelünk. Nem akarunk mást, minthogy legalább az önrészt megkapjuk."

Abban egyetértenek a tüntetők, hogy a mostani demonstrációk pártpolitikától függetlenek. "Mindegyik kormány csak azt nézte, honnan lehet még több bőrt lehúzni a parasztról." Az egyik tüntető az agrártámogatásokról azt mondta, hogy ezt igazán csak az ügyeskedők használják ki. "Ha valakinek van pénze Csehországban leányvállalatot csinálni, akkor ott tenyészthet disznókat, azokat behozza ide, levágja, a húst meg újra ott eladja. Így lehet a legtöbbet nyerni rajta, ezek itt is, ott is felveszik a támogatást, és senki nem szól semmit. Ismerem, aki ezt csinálja." - panaszolta valaki. A húsimportról mindenki felháborodva beszélt. "Ha a románok meg a csehek tudnak, akkor mi miért nem tudunk vámot kivetni? Miért csak a multikra hallgat a kormány?" "A bankokat bezzeg felinjekciózták, mi meg haljunk éhen?"

A demonstrációra több helyről jöttek az emberek. Volt, aki az újságban látta és magától kerekedett fel, más a helyi Gazdakörben értesült, volt, akit a szomszédjai hívtak. "Aki tud, az itt van. Van akinek dolgoznia kell. Napok óta demonstrálunk, mindig az jön, aki el tud szabadulni. Mert mi évi 365 napot dolgozunk, az állatokat hétvégén is etetni kell." Egy Hajdúböszörményből érkezett család szerint így is kevesen voltak. "Hol vannak a Pest megyeiek?" - kérdezte egyikük. "Nálunk nincs gyár, nincsenek irodák, mit csináljunk, ha a földből nem tudunk megélni? Jobb lenne a kormánynak, ha mi is feljönnénk a városba és munkanélküliek lennénk?" Mindenki állította, hogy a 4-es úton tüntetőknek nincs vezetője, mindenki magától jött és nem kellett külön szervező az útblokád fenntartásához.

Akadt a tüntetők között olyan is, aki nem a mezőgazdaságból él, csak együttérzésből jött. "Vidéken megkülönböztetik a jobboldaliakat. Rosszabb még mint a kommunizmusban volt." - mondta egy asszony, aki szimpatizánsként érkezett. Volt olyan is, aki a baloldalra szavazott "mert elhittem, amit ígértek, de tönkrementem bele". A legtöbb demonstráló középkorú férfi volt, de néhányan elhozták családjukat is.

A gazdák Vecsés határában, a 4-es úton, a település Üllő felőli oldalán tüntettek. A főváros felé vezető sávot foglalták el, körülbelül 25 személy- és teherautóval és tucatnyi traktorral. Az autókon nemzeti zászló lobogott, többen pedig transzparenseket lehetett olvasni: "Kormány tervez, paraszt szenved." "Bűnös lelkek, előre hitványul előre eladtátok az ősi földet" volt látható a szélvédőkön, a traktorokon. A lezárt szakaszon rendőrök engedték hol egyik, hol másik irányba haladni az autókat. Húsz-huszonöt percet kellett várni mindkét irányból, hogy át lehessen jutni a blokádon, de már Vecsés Pest felőli határánál lelassult a forgalom. "Mondta egy rendőr, hogy ők is tüntetnének. Mondtam neki, hogy addig mi vigyázunk majd a forgalomra!" - tréfálkozott egy gazda. Mások kevésbé tudtak összebarátkozni a húsz percenként föl-alá járőröző rendőrökkel, akik azt figyelték, hogy nem lógnak-e be túlságosan a járművek az úttestre. "Cegléden nem is akarták hagyni a demonstrációt, pedig be volt jelentve, Budapestre kellett felszólnunk segítségért. Akkor meg azt mondták, csak 300 méterünk van. Egymáshoz értek a traktorok, úgy össze kellett állni. Itt meg mindig szólnak, hogy álljunk beljebb, pedig egyik sáv felét sem foglaljuk el."

"Most már teljesen reménytelen a helyzet. Ha a kormány nem enged, akkor szorosabbra fogjuk a gyűrűt. A végén felmegyünk akár a Kossuth térre is." Mindenki állítja, hogy a végsőkig kitartanak, és ha nem lesz megegyezés, holnap is elzárják az utat és holnapután is.

Fotó: Fábián Évi
Boczka János és Szőke László

"Az EU-csatlakozás úgy rossz a magyar gazdáknak, ahogy van" - mondta Szőke László, az 51-es úton tüntető Kunszentmiklósi Gazda Kör elnöke az [origo] tudósítójának. A demonstrálók szerint a magyar gazdákat előbb-utóbb teljesen ellehetetlenítik, és kénytelenek lesznek földjeiket külföldieknek eladni. "Az elmúlt 14 év eredménye ez, nem a mostani kormányé" - mondta az 51-es útra szervezett demonstráció szervezője, Hefler Zoltán.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK