2005-ben is Irakban maradhatnak a magyar katonák

Juhász Ferenc honvédelmi miniszter - miután az Amerikai Egyesült Államok rendkívüli és meghatalmazott budapesti nagykövetével tárgyalt - elképzelhetőnek nevezte, hogy a magyar katonák 2005-ben is szolgáljanak Irakban. Juhász közölte: márciusban Irakba látogat, és később valószínűleg Medgyessy Péter is felkeresi a magyar kontingenst.

A honvédelmi miniszter az Amerikai Egyesült Államok rendkívüli és meghatalmazott budapesti nagykövetével folytatott keddi tárgyalását követő sajtótájékoztatóján elképzelhetőnek tartotta, hogy jövőre is szolgálnak majd magyar katonák Irakban. "Elképzelhetőnek tartom (...), de a parlament döntése szükséges hozzá", hogy a magyar katonák jövőre is szolgáljanak Irakban. "Ha a jelenlegi helyzet fennmarad (...), egy lassú konszolidáció zajlik, akkor nyilvánvalóan meg kell fontolni a további kint maradást" - mondta Juhász Ferenc az MTI kérdésére. Közölte, hogy a múlt héten a többnemzetiségű erők hillai táborában történt merénylet ellenére "a magyar szerepvállalás feltétele biztosított, és az eredeti célja nem változott".

Juhász elmondta, hogy március közepén ismét meglátogatja Irakban a magyar katonákat. Hozzátette: elképzelhető, hogy egy későbbi időpontban a miniszterelnök is látogatást tesz majd Irakban.