Jacques Chirac francia elnök kedden a Parlamentben közölte: egy esetleges kétsebességes Európa miatt felvetődő kétségekkel szemben Franciaország huszonötödmagával együtt kívánja Európát építeni. Hozzátette ugyanakkor, hogy ebben a 25-ös keretben hagyni kell, hogy a legelszántabb országok felderítők módjára gyorsabban és messzebb haladjanak egyes területeken.

Forrás: MTI, Illyés Tibor
Chirac a Parlamentben

Az európai alkotmány elfogadása a következő hónapok elsődleges tétje, "ezért szenteljük ennek minden energiánkat" - jelentette ki Jacques Chirac kedden a Parlamentben, az Európa jövőjéről mondott beszédében. "Fogadjuk el az alkotmányt, (...) mihelyt lehet. Szavazzunk bizalmat az ír EU-elnökségnek, és bízzuk meg a jövő hónapi csúcstalálkozón (...) a szükséges kezdeményezések megtételével, amennyiben úgy ítéli meg, hogy június vége előtt megvannak a siker feltételei" - mondta a francia elnök, aki hivatalos látogatáson tartózkodott kedden Budapesten, Mádl Ferenc államfő és Medgyessy Péter miniszterelnök meghívására.

 

Az alkotmány kisebbségekre vonatkozó részéről a francia elnök azt mondta, Franciaország történelme, jogi hagyományai miatt másként közelíti meg a témát, mint Magyarország. "Ám mindkét ország ugyanolyan fontosnak ítéli, hogy a kisebbségekhez tartozó személyek védelmének kérdése - a nemzeti önrendelkezés és az államhatárok tiszteletben tartása mellett - az unió alapvető értékei között szerepeljen" - közölte Chirac.

 

Kiállt amellett, hogy az alkotmány segítségével tegyék könnyebbé az Európai Tanácsban a döntéshozatalt, ahol csak lehet, helyettesítsék a működést akadályozó egyhangú döntés szabályát a minősített többségi szavazással, "a több és jobb Európa érdekében". Chirac - mint mondta - rendkívül fontosnak tartja, hogy az EU-ban a gazdaság ismét fellendüljön, és szerinte igazságos elosztáson alapuló szociális modellre van szükség ehhez. Az unió külpolitikájában "kiegyensúlyozott, tisztelettudó partnerkapcsolatot" szorgalmazott Európa és Oroszország között.

 

Chirac közölte: egy esetleges kétsebességes Európa miatt felvetődő kétségekkel szemben Franciaország huszonötödmagával együtt kívánja Európát építeni. Hozzátette: sem megosztott, sem megbénult Európát nem akarnak, és a kibővült Európának valamennyi tagja javára kell előre haladnia. Kiemelte: ebben a 25-ös keretben hagyni kell, hogy a legelszántabb országok "felderítők" módjára gyorsabban és messzebb haladjanak egyes területeken, mert ennek "gyümölcsét egész Európa fogja learatni", amennyiben ezek az országcsoportok nyitva hagyják a kaput mindazok előtt, akik közéjük kívánnak állni.

 

Az európai véderő kapcsán azt mondta Chirac: tovább kell fejleszteni a kapacitásokat, mert szükséges, hogy katonai téren is létezzen Európa. Szerinte aki az európai véderőn munkálkodik, az a transzatlanti kapcsolat életképességét segíti elő. Hozzátette: senki nem várja el Magyarországtól, hogy válasszon a NATO és az európai véderő között.

 

"Az unió köteles pénzügyi szolidaritást vállalni az új tagállamokkal, ahogyan ez az előző bővítések során is történt" - mondta Chirac. Megjegyezte, hogy amikor Franciaország nemrég emlékeztetett az EU és tagállamai számára kötelező költségvetési fegyelemre, "ezzel nem ezt a szükséges erőfeszítést akarta megkérdőjelezni".

 

Chirac úgy fogalmazott, hogy Magyarország az elmúlt 15 évben bátran szembenézett minden kihívással, és felküzdötte magát az unió követelményeinek magaslatára. Kitért arra: Franciaország erősen támogatja a demokratikus és gazdasági reformok folyamatát végigkísérő és elősegítő magyar kezdeményezéseket a Balkán térségében és Ukrajnában. Szerinte a francia vállalkozók számára Magyarország kiválasztott ország, "az egyik legfontosabb viszonyítási pont Közép-Európában". Chirac arról is beszélt: támogatja a budapesti francia nyelvű egyetem tervét, és örül annak is, hogy Magyarország nemsokára megfigyelői státussal csatlakozik a frankofon országok családjához.

 

A francia elnök a globalizáció problémájával is foglalkozott beszédében, mondván, azzal szembe kell nézni, kordában tartani, hogy tiszteletben tartsa a kultúrák sokszínűségét. "Ehhez meg kell alkotnunk az egész bolygóra kiterjedő demokráciához szükséges közös szabályokat, egy világkormányzást" - jelentette ki.