Vesztegetéssel gyanúsítják Torgyán volt tanácsadóját

Vádemelési javaslattal lezárták a Simon Lászlóval, Torgyán József volt tanácsadójával kapcsolatos egyik nyomozást a rendőrök. Simont és 9 társát 48 millió forintos károkozással gyanúsítják. A rendőrség hűtlen kezelés, vesztegetés és okirat-hamisítás gyanújával továbbította az aktákat az ügyészségre.

Gera Antal, az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságának (SZBEI) osztályvezetője kedden elmondta: a gyanú szerint az FVM Agrármarketing Centrum Kht. 2000-ben nyolc olyan megbízást adott cégeknek, amelyek során a munkák nem vagy csak részben teljesültek. Ennek ellenére a teljes összeget kifizették a cégeknek.

 

Az ügynek összesen 10 vádlottja van, köztük Simon László, Torgyán József volt agrárminiszter egykori tanácsadója. Az ORFK mintegy 48 millió forintos károkozással gyanúsítja Simonékat - közölte Gera.

 

Hozzátette: a gyanúsítottak Simon ellen vallottak. Azt állították: a volt tanácsadó kereste meg a kht.-t és javasolta, hogy írjanak ki pályázatot az FVM tevékenységének népszerűsítésére. Ez meg is történt, a győztes cégek több millió forintot kaptak anélkül, hogy a munkát megfelelően teljesítették volna. A pénz jelentős részét állítólag Simon kapta meg, ám a volt tanácsadó ezt tagadja - mondta az SZBEI osztályvezetője. Hozzátette: a 8 vitatott ügyből 7 esetben állapították meg a gyanúsítottak bűnösségét.

 

Az aktákat hűtlen kezelés, vesztegetés és okirat-hamisítás gyanújával tiovábbították az ügyészségre.