Michael Douglast látják a bényeiek a rokkant buszeltérítőben

A helyiek kedves, szerény, tisztelettudó embernek ismerik azt a rokkantnyugdíjas fiatalembert, aki fegyverrel próbált meg eltéríteni egy garázsmenetbe induló buszt a Pest megyei Bényén. A 27 éves férfi részegen akart a közeli Monorra utazni, hogy pénzt szerezzen adósságai rendezésére. A terv meghiúsult, a kistermetű, munkahelyi baleset miatt leszázalékolt fiatalember azonban akár tíz évet is kaphat, amiért megpróbálta eltéríteni a buszt.

"Láttad az Összeomlás című filmet?" - kérdezi Szunyi. A bényei Zöldfa kocsmában délután egy órakor sörözgető, horgászsapkát, mellényt és terepszínű nadrágot viselő huszonéves férfi szerint ugyanis alapvető hasonlóság van a kispolgár összeroppanásáról szóló amerikai mozifilm és a napokban az országos híradásokba is bekerülő helyi fiatalember, E. Attila esete között. Akad azért különbség is jócskán: míg a Michael Douglas által alakított férfi egy forró nyári napon, a csúcsforgalom kellős közepén rendezett ámokfutást Los Angelesben, addig a 27 éves lerészegedett rokkantnyugdíjas egy decemberi délutánon próbált meg eltéríteni egy garázsmenetbe induló buszt a Pest megye déli részén található, mindössze 1400 lakosú Bényén.

Fotó: Fábián Évi
Tetthely

E. Attilát egészen mostanáig az Aradi utcai rendőrségi fogdában őrizték, onnan szállították át kedden a fővárosi büntetés-végrehajtási intézetbe. Ügyében a rendszerint súlyosabb ügyeket vizsgáló ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága (SZBEI) jár el. Az igazgatóság munkatársa, Golda Zoltán rendőr alezeredes azt mondja, E. Attila december 16-án, három óra előtt nem sokkal szállt fel a buszra, amely Monorról érkezett Bénye központjába.

A sofőr addigra már kitette a "garázsmenet" feliratú táblát, és mondta is E. Attilának, hogy visszafelé már nem szállíthat utasokat Monorra. A bényei fiatalember azonban tovább erősködött, hogy utazni akar, majd a kabátja alá nyúlt, és elővett egy parabellum típusú pisztolyt. A rendőrség szerint a sofőr ekkor reflexből ráfogott E. Attila kezére, és rányomta a műszerfalra. Közben a buszvezető mobiltelefonján tárcsázta a busztársaság diszpécserét, és beleszólt, hogy megtámadták. A hívás után elsült a fegyver, a golyó átütötte a szélvédő közepét.

Pisztoly, símaszk és fél kiló kenyér

Golda Zoltán elmondása szerint a diszpécser hívását követően néhány perc múlva már a helyszínen volt a helyi rendőr, és vele együtt egy nyugdíjas is, aki a közelben szerelte az autóját. A nyugdíjas hallotta a nem sokkal korábban eldördült lövést is, először azonban azt hitte, hogy petárda durrant. A rendőröknek elmondta: még csodálkozott is, hogy ilyen korán megkezdődött a szilveszteri durrogtatás.

A buszsofőrre támadó fiatalembert a helyi rendőr és a kiérkező járőrök lefegyverezték, majd őrizetbe vették, és a monori rendőrkapitányságon előállították. Golda Zoltán azt mondja: E. Attila később bevallotta, azért akart Monorra utazni, hogy pénzt szerezzen adósságai rendezésére. Azt nem árulta el, hogy pontosan hogyan akarta ezt megtenni, a fegyver azonban arra utalt, hogy rablásra készült. A táskájában emellett fél kiló kenyeret, két pisztolytárat és egy házi készítésű símaszkot is találtak. Utóbbiak szintén azt támasztják alá, hogy a fiatalember bűncselekményt tervezett.

"Olyan gyorsan történt minden"

E. Attila ügye azóta is téma Bényén, magát az eseményt azonban gyakorlatilag senki nem tudja pontosan felidézni. A Zöldfa kocsmában például többen is úgy emlékeznek, hogy nem is három óra előtt, hanem négy óra körül történt az eset.

A neve mellőzését kérő pultoslány annyit mond, hogy Attila hozzájuk már részegen érkezett meg, majd egyszer csak kiment, és nem jött vissza többé. A kocsmaajtóból a lány szemtanúja volt a buszon zajló az eseményeknek, a részletekre azonban állítása szerint már nem emlékszik. "Olyan gyorsan történt minden" - mondja. A lány elmondása szerint Attila felszállt a buszra, majd eldördült a lövés, mire rögtön jött a körzeti megbízott, majd más rendőrök, és egyből letartóztatták.

Fotó: Fábián Évi
Jött egy busz

Az eset épp a polgármesteri hivatal ablaka alatt történt. Ott szokott megfordulni a Monorról érkező helyközi járat, amelyet E. Attila megpróbált eltéríteni. Egy közelben dolgozó, a nyilatkozást szintén elhárító asszony azt mondja, ő maga nem sokat látott a történtekből, egyik ismerőse azonban éppen akkor érkezett meg a faluházhoz, amikor Attila és a buszsofőr dulakodtak. Az asszony ismerőse először azt hitte, nem verekszenek, hanem éppen ellenkezőleg, nagyon örülnek valaminek, és ezért vannak összekapaszkodva. A lövés után természetesen kiderült számára, hogy nem baráti ölelkezésről volt szó.

A faluház melletti ruhabolt eladója december 16-án délután is dolgozott. Ő a lövésre sem emlékszik, csak akkor ment ki az üzletből, amikor rendőrautók parkoltak le a közelben. Attila akkor már bilincsben feküdt a földön, és "látszott rajta, hogy nagyon részeg volt". A középkorú asszony szerint a fiatalember annyira ittas volt, hogy meg sem ismerte őt, pedig már nagyon régóta ismerik egymást.

Racskó Károly polgármester - akit telefonon sikerült elérni - éppen a késő délután kezdődő képviselő-testületi ülésre érkezett a faluházhoz a buszeltérítési akció napján, már a rendőrségi intézkedés után. A település első embere a körzeti megbízottat és a többi rendőrt dicséri, amiért gyorsan megérkeztek a helyszínre, és megakadályozták, hogy komolyabb tragédia történjen. A polgármester megjegyzi: "álmunkban sem gondoltuk volna, hogy egy ilyen csendes településen, a falu központjában fényes nappal megtörténhet ez".

Előző
  • 1
  • 2
Következő