Lamperth Mónika belügyminiszter Bolcsik Zoltánt, az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságának (SZBEI) vezetőjét nevezte ki a megalakuló Nemzeti Nyomozó Iroda vezetőjévé. A magyar FBI ténylegesen július 1-jén kezdi meg működését, de már március 1-jén elkezdik szervezni az új rendőri egységet.

A magyar FBI-nak nevezett szervezet élére Lamperth Mónika belügyminiszter Bolcsik Zoltánt, az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságának (SZBEI) vezetőjét nevezte ki. Bolcsik két helyettese a Nemzeti Nyomozó Irodánál Liszka Károly, az SZBEI ezredese és Petőfi Attila, a BRFK Nyomozó Főosztály Életvédelmi Osztályának vezetője lesz - jelentette be csütörtökön Lamperth Mónika belügyminiszter.

 

Lamperth közölte: azt várja, hogy a konkrét nyomozati munka erősödjön, ezért is választott két szakmai helyettest a Nemzeti Nyomozó Iroda leendő vezetője, Bolcsik Zoltán mellé. Az iroda júliusban kezdi meg működését.

 

A Nemzeti Nyomozó Iroda a Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság bázisán, az ORFK Pénzügyi Nyomozó Igazgatóság és az internetcsoport integrálásával alakul meg. Az iroda alapvető feladata lesz a kiemelt súlyú gazdasági, pénzügyi, kábítószerrel, emberkereskedelemmel összefüggő, a szervezett bűnözés jegyeit magán viselő bűncselekmények felderítés és nyomozása. 

 

Bolcsik Zoltán azt mondta, a pénzügyi nyomozó igazgatóság épületében kezdi meg működését az új szervezet. Később elképzelhető, hogy új székházat is vásárolnak a Nemzeti Nyomozó Irodának. Bolcsik szerint sokkal hatékonyabb lesz a rendőrség munkája az új nyomozó szerv létrehozását követően. Nem két nyomozó szerv működik majd, a párhuzamosságok megszűnnek, egy kézbe kerül a nyomozati munka - mondta Bolcsik.

Salgó László országos rendőrfőkapitány a múlt héten elmondta: az NNI öt nagy szervezeti egységből áll majd: a szervezett bűnözés elleni, a bűnügyi, a koordinációs, a gazdaságvédelmi és a pénzügyi nyomozó főosztályból. Ez később a gazdaságvédelmi és a pénzügyi nyomozó főosztályok integrálódásával négyre csökken.

Az átalakítás során az ORFK Bűnügyi Főigazgatóság létszáma a 1176-ról 415-re csökken, a jelenlegi 117 vezetőből csak  32-nek marad meg a vezetői beosztása. Az NNI végleges létszáma 417 lesz.