Kuncze Gábor szerint az SZDSZ nem tudja elképzelni, és rendkívül rossz ötletnek tartja, hogy népszavazást tartsanak a miniszterelnök nemrég elmondott országértékelő beszédében elhangzott közjogi javaslatokról. Kolláth György alkotmányjogász szerint Medgyessy Péter javaslatai közjogilag nincsenek végiggondolva.

Medgyessy Péter miniszterelnök szombaton népszavazás kezdeményezését sem tartotta kizártnak abban az esetben, ha a pártok "elsumákolják" azon javaslatait, amelyekről országértékelő beszédében szólt a parlamentben. A miniszterelnök Miskolcon, az MSZP városi szervezetének szombati fórumán megerősítette: továbbra is fenntartja javaslatait a közös uniós választási listáról, a köztársasági elnök közvetlen megválasztásáról, a kisebb létszámú, ugyanakkor hatékonyabb Országgyűlésről.

"Felelőtlen minden politikus, aki a közjogi berendezkedés alapjait végiggondolatlan és a pillanatnyi népszerűséget szem előtt tartó javaslatokkal kezdi el bontogatni" - közölte Kuncze Gábor pártelnök vasárnap, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján. Rámutatott, hogy a pártok közös európai parlamenti listájáról nem lehet népszavazást kiírni, mert "nem a parlament hatáskörébe tartozó kérdésről van szó". "Ez a jelölteket állító szervezetek ügye, amelyekkel kapcsolatban a parlamentnek nincs döntési kompetenciája, ez tehát népszavazás szempontjából tiltott tárgynak minősül" - mondta az SZDSZ elnöke. Közölte: a köztársaságielnök-választást az alkotmány rögzíti.

"Erről tehát az eddigi alkotmánybírósági állásfoglalásoknak megfelelően ügydöntő népszavazást kiírni nem lehet, legfeljebb véleménynyilvánítót lehetne, de ennek a parlamentre nézve nincs hatálya" - tette hozzá. Kuncze Gábor megjegyezte: a kisebb parlament ügyében konszenzus van a pártok között. "Nincs szükség hatmilliárd forint elköltésére azért, hogy  tudjuk, a választók több mint 90 százalékban ezzel egyetértenek" - fűzte hozzá. Ebben az ügyben az a kérdés merül fel - mondta Kuncze Gábor -, hogy lesz-e arányosabb a rendszer vagy nem. Az SZDSZ letette a javaslatát, amely a jelenleginél arányosabb parlamentet eredményezne.

"Nincs szükség arra, hogy népszavazást kezdeményezzünk ezekben a kérdésekben, és két kérdés esetében ügydöntő népszavazást nem is írhatnak ki" - összegzett a szabad demokrata pártelnök és hozzátette: ezért is rossz ez az ötlet. Kuncze Gábor kijelentette: "a leghatározottabban az a véleményünk, hogy a pártok nem sumákolnak, ha közjogi kérdésekről van szó, akkor a pártok nagyon komoly, megfontolt döntéseket szoktak hozni". "Ehhez a rendszerhez csak nagyon alapos megfontolások alapján lehetne hozzányúlni" - mondta, megjegyezve: a rendszer bevált, Magyarországon, a demokrácia alapjai folyamatosan stabilak voltak.

Kovács László MSZP-elnök az MTI-nek azt mondta: az MSZP vezetőségének még nem volt módja konkrétan foglalkozni a miniszterelnök népszavazási felvetésével. Hozzátette: "Szükségesnek tartom, hogy a kérdés szakmai részéről alkotmányjogászokkal konzultáljunk, hiszen az Alkotmánybíróság korábbi állásfoglalása kizárja az alkotmányt érintő kérdésekben a népszavazást."

Révész Máriusz, a Fidesz szóvivője vasárnap közölte: úgy tűnik, hogy a kormányfő és tanácsadói azért próbálják az országértékelő beszédben felvetett közjogi témákat napirenden tartani, hogy Medgyessy Péternek ne a kormányzás kudarcairól és gondjairól kelljen beszélnie. "Ne arról kelljen beszélni, hogy miért vették drágábban az autópályát, hogy miért emelkedik az infláció, hogy miközben a baloldali értékek megerősítéséről beszélnek, miért kótyavetyélik el az állami vagyont" - mondta az ellenzéki politikus, hozzátéve: az szolgálná a magyar választók érdekeit, ha a gazdaság valós problémáiról és a megoldási javaslatokról folyna a politikai vita.

Az MDF elnöke, Dávid Ibolya a kormányfő felvetésével kapcsolatban azt mondta: Az ország lakossági fórumokon edződik, minden pártnak megvan a maga lakossági fóruma. "A környezet és a perc hatása alatt születnek meglepő dolgok" - tette hozzá a kisebbik ellenzéki párt elnöke. "Baj akkor van, ha olyan dolog hangzik el egy lakossági fórumon először, amely üzenet a magyar döntéshozóknak" - mondta.

Dávid Ibolya úgy fogalmazott: ennek megvan a maga jogalkotási útja, és kéri a miniszterelnököt, javaslatát terjessze be írásban az Országgyűlésnek, megfelelő formában, indoklással, jogszabályi hivatkozással, hogy arra méltó válasz születhessen. "A rossz tanácsadóit pedig kérem küldje haza" - mondta, Dávid, hozzátéve: "hatalmi kérdések erőltetése és pr-programok helyett az emberek valódi szociális és gazdasági gondjaira keressen megoldást a kormány".