A parlamenti pártok egyeztetést tartanak az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnökének jelölésével kapcsolatban március 3-án a Sándor-palotában - erősítette meg Schillinger Erzsébet, a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtófőnöke.

Az ORTT elnökének személyéről - mivel a két javaslattevőnek, az államfőnek és a miniszterelnöknek mindeddig nem sikerült konszenzusra jutnia a kérdésben - a négypárti tanácskozást a köztársasági elnök kezdeményezte, a kormányfő nevében is.

Az MSZP-t Kovács László pártelnök fogja képviselni a négypárti megbeszélésen - közölte Tóbiás József pártigazgató. A politikus arról nem kívánt beszélni, hogy az MSZP kit támogat a médiahatóság elnöki tisztére. "Úgy tartjuk illendőnek, hogy a köztársasági elnököt tájékoztatjuk először az álláspontunkról" - mondta. Tóbiás hozzátette: az MSZP mindig a konszenzus irányában igyekszik politizálni.

Az SZDSZ "rugalmas" hozzáállással érkezik az ORTT-elnökválasztással kapcsolatos szerdai, négypárti egyeztetésre a köztársasági elnökhöz - közölte Pető Iván. Hozzátette: nem támogatják Hajdu István eddigi ORTT-elnök újbóli megválasztását.

A Fidesz részt vesz az ORTT jelöléssel kapcsolatos szerdai négypárti egyeztetésen - mondta el Szalai Annamária (Fidesz). Hozzátette: az ügyben "tisztelettel" meghallgatják a köztársasági elnök és a miniszterelnök álláspontját, hiszen a törvény szerint az ORTT elnökét a két közjogi méltóságnak egyetértésben kell jelölnie.

Az MDF nyitott a két közjogi méltóság javaslataira - közölte Dávid Ibolya.  "A demokrata fórum abban érdekelt, hogy mihamarabb legyen elnöke az ORTT-nek" - mondta a pártelnök. Emlékeztetett arra, hogy az "MDF korábban is érvelt amellett, hogy az egy éve kétharmados szavazattal megválasztott Hajdu István legyen egy olyan jelölt, aki ismét bizalmat kaphat". Dávid Ibolya szavai szerint meggyőződése, hogy Hajdu István egyéves munkájával ezt kiérdemelte.

Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnökének és négy tagjának a megbízatása vasárnap éjfélkor járt le. A médiatörvény szerint az Országos Rádió és Televízió Testület elnökének személyére az államfő és a kormányfő közösen tesz javaslatot és minden parlamenti frakció egy-egy tagot jelölhet az ORTT-be, amelynek működőképességéhez minimum öt tag kell. (Ha a legalább öt tag meglenne, akkor sem működhetne vezető híján a testület, amelynek ügyrendje szerint az elnök hívja össze az üléseket és határozza meg azok napirendjét.)

A törvényben megkívánt szint alá utoljára 2002 végén, Körmendy-Ékes Judit elnök lemondása után került az ORTT létszáma. Noha a parlament tavaly március 10-én Hajdu Istvánt választotta a testület élére, az ORTT-nek csak júliusra sikerült ledolgoznia a működésképtelensége idején felhalmozódott ügyhátralékot.

Medgyessy Péter az államfőnek február 12-én küldött levelében Wisinger Istvánt, Kavas Istvánt és Wéber Juditot javasolta a médiahatóság élére. Mádl Ferenc köztársasági elnök sajtóirodája egy nappal később azt közölte, hogy az államfő Hajdu Istvánt, a grémium jelenlegi vezetőjét javasolja az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnökének, és erről levélben tájékoztatta Medgyessy Péter miniszterelnököt.

A köztársasági elnök és a kormányfő február 18-án tartott megbeszélését az ORTT elnökének személyéről. A találkozó után Medgyessy Péter úgy nyilatkozott, hogy a következő héten újabb egyeztetést tartanak a köztársasági elnökkel. Az államfő sajtóirodája február 23-án arról tájékoztatott, hogy Mádl Ferenc a médiahatóság hivatalban lévő vezetője mellett Alexa Károlyt, Sára Sándort és Szakály Sándort egyaránt alkalmasnak tartja az ORTT elnökének, és erről a nap folyamán levélben tájékoztatta a miniszterelnököt. Az államfőnek és a miniszterelnöknek egy nappal később sem sikerült egyezésre jutnia a jelölt személyéről.

Az távirati iroda február 24-én, kormányhoz közel álló, neve elhallgatását kérő forrásból úgy értesült: az ORTT elnöki posztjára szóba került Kósa Somogyi György, az MTV stratégiai igazgatója, Kiss Péter kancelláriaminiszter volt tanácsadója és Sárközi Tamás jogászprofesszor, egyetemi tanár személye is.