Törvénysértőnek találta az Országos Rádió és Televízió Testület Panaszbizottsága, hogy a Tilos Rádió február 4-i adásában megfontolás nélkül tettek közzé egy hallgatói véleményt, amely Orbán Viktor volt kormányfőt a testület szerint gyűlöletkeltő módon minősítette. A műsorban felolvasott hallgatói sms "köpönyegforgató fasiszta patkány"-nak nevezte a volt miniszterelnököt.

A panaszbizottság február 25-én kelt állásfoglalását az MTI március 1-jén, hétfőn kapta meg. (Az ORTT utóbbi napon már nem működött, mivel a médiahatóság elnökének és négy tagjának megbízatása vasárnap éjfélkor lejárt. Az ORTT-elnök személyéről az államfő és a miniszterelnök még nem tudott dönteni.)

 

A Tilos Rádióban február 4-én felolvasott sms szövege a következő volt: "Orbán Viktor egy köpönyegforgató fasiszta patkány, ne dőljünk be neki. Pusztuljanak az egyházak. Éljen Barangó!".

 

Az üzenet ismertetése után a műsorvezetők elhatárolódtak annak tartalmától, és jelezték, ilyen tartalmú üzeneteket a jövőben nem olvasnak be - mondta a Tilos Kulturális Alapítvány kuratóriumának elnöke korábban az MTI-nek. Csabai Gábor akkor közölte: a rádiónál ajánlások vannak érvényben arra, mi hangozhat el adásban, mi nem, de a hallgatói üzenetekkel "sok-sok év alatt nem volt különösebb probléma".

 

Az ORTT Panaszbizottságának az ügyben eljáró tanácsa állampolgári bejelentésre vizsgálta a Tilos Rádió február 4-én sugárzott műsorát. A tanács egyhangúlag megállapította: "A volt kormányfővel kapcsolatban használt minősítő jelző - ízléstelenségén túlmenően - ellentétes a médiatörvény azon előírásával, hogy a műsorszolgáltató tevékenysége nem lehet alkalmas személyek elleni gyűlölet keltésére."

 

Az egyházakra vonatkozó megjegyzés az ORTT Panaszbizottsága szerint a médiatörvény azon rendelkezését sérti, amely szerint a műsorszolgáltatónak "a vallási vagy hitbeli meggyőződést sértő hanghatások bemutatása előtt a közönség figyelmét erre a körülményre fel kell hívnia".

 

Mint az ORTT Panaszbizottsága megállapította, a panaszolt hallgatói vélemény műsorszolgáltató által történő megfontolás nélküli közzététele törvénysértő. A panaszbizottság úgy foglalt állást: a hallgatói véleménytől való műsorvezetői elhatárolódás nem mentesíti a műsorszolgáltatót az alól, hogy törvénysértés történt. A bizottság indoklása szerint "a műsorszolgáltatótól ugyanis minden szempontból elvárható, hogy a törvénysértő vagy az általános közízlést súlyosan sértő, ízléstelen hallgatói megnyilvánulásokat kiszűrje, azoknak ne adjon teret az általa sugárzott műsorban".

 

(Az [origo] több munkatársa részt vesz a Tilos Rádió műsorainak szerkesztésében.)