Az EU-ban nálunk van a legtöbb fiatal férfi szívbeteg

A fiatalabb férfiak szívbetegség okozta halálozásában Magyarország az első helyen áll Európában. Ez csak egy a magyarok elrettentő egészségi mutatói közül. Az Országos Alapellátási Intézet új programjában 380 háziorvos öt éven keresztül követi fejenként 20 szív- és érrendszeri betegségben szenvedő páciens sorsát.

A program célja, hogy a legtöbb halálesetet okozó betegségek okait jobban megismerjék és a betegségeket a konkrét tüneteken túl is alaposan kivizsgálják.

Dr. Balogh Sándor, az Országos Alapellátási Intézet főigazgatója elmondta, hogy a kezdeményezés a Népegészségügyi Program része, és szorosan összefügg annak a tavalyi felmérésnek az eredményével, melyben 50 ezer embert vizsgáltak ki. A felmérés messze alulmúlta a szakemberek amúgy is pesszimista becsléseit. A vizsgált személyek több mint fele túltáplált, negyven százalékuknak magas a vérnyomása. A nők jobban el vannak hízva, mint a férfiak, viszont a férfiak fele dohányzik, szemben a nők negyven százalékával. A felsőfokú végzettségűek között ez az arány csak 15-20 százalék. A felmérésben részt vevők 10 százaléka cukorbeteg.

A magyarok annak ellenére vannak ilyen rossz egészségi állapotban, hogy az európai átlagnál sokkal gyakrabban keresik fel háziorvosukat, évente körülbelül öt alkalommal. Balogh Sándor úgy gondolja, hogy a két dolog nem zárja ki, éppen ellenkezőleg, erősíti egymást. A főigazgató szerint az egészségügyi kapacitás feleslegesen van leterhelve sok esetben "nem eléggé megalapozott panaszokkal." Így a komolyabb problémákra nem jut elég idő. A betegek sokszor nem tudják, hogy mit kell és lehet tenni otthon láz vagy hasmenés esetén, és rögtön orvoshoz mennek. A főigazgató szerint tájékoztatni kellene az embereket, hogy milyen panasszal kell orvoshoz fordulni és mit lehet otthon kezelni.

Az új programhoz az ország leggazdagabb és legszegényebb részeiről egyaránt választottak rendelőket. Dr. Balogh Sándor elmondta, hogy nem könnyű rávenni 380 háziorvost, hogy vegyenek részt a programban. Fizetnek ugyan a résztvevőknek, de a főigazgató szerint olyan keveset, hogy az összeg nem motiválja eléggé a háziorvosokat, hogy a napi munka mellett plusz feladatot vállaljanak. A legtöbb kiválasztott háziorvos azt kérdezi az intézet munkatársaitól: "Miért pont én?"

Pedig a szív- és érrendszeri betegségek hatékonyabb kezelésére nagy szükség van. A fiatalabb férfiak szívbetegség okozta halálozásában ugyanis az első helyen vagyunk Európában - mondja dr. Halmy László, a Magyar Hypertónia Társaság vezetőségi tagja. Halmy László jónak tartja az Országos Alapellátási Intézet kezdeményezését, bár hozzáteszi, hogy az egészségügyi ellátás csak egy része a problémának, a lakosság életmódjának is meg kellene változnia. "Ha meg tudnánk tanítani az embereknek a stresszoldást, sokkal kevesebb mérges és magas vérnyomásos beteggel találkoznánk" - állítja a professzor, aki 1997 óta követi figyelemmel a belügyi állomány több mint 20 ezer tagjának egészségi állapotát. "Ottani tapasztalataim is a felmérés szükségességét igazolják" - teszi hozzá.

KAPCSOLÓDÓ CIKK