A foglalkoztatási bizottság hétfői ülésén nem találta általános vitára alkalmasnak azt az MDF-es javaslatot, miszerint május 9-e, az Európa-nap legyen munkaszüneti nap. A szavazáson a kormánypárti képviselők tartózkodtak, mert szerintük ez nem politikai, hanem gazdasági kérdés, és az Országos Érdekegyeztető Tanács nem tárgyalta a kérdést.

A foglalkoztatási bizottság hétfőn Herényi Károly MDF-es frakcióvezető előterjesztésében tárgyalta azt a javaslatot, miszerint az Európa-nap, május 9-e legyen munkaszüneti nap. Az ötletet még Dávid Ibolya, az MDF elnöke vetette fel, azzal az indoklással, hogy ez a nap az EU-tagországokban munkaszüneti nap.

 

A bizottság 10 igen és 12 tartózkodás mellett nem találta a javaslatot általános vitára alkalmasnak - mondta az [origo]-nak Balsai István, a bizottság MDF-es elnöke. Hozzátette: a kormány képviselője azért nem támogatta a javaslatot, mert kiderült, hogy május 9-e csak az EU-intézményekben szünnap.

 

Az [origo] információi szerint a szocialista képviselők azért is tartózkodtak, mert úgy tudták: az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) nem tárgyalta a kérdést. Mint azt az egyik bizottsági tag megjegyezte: a kérdés nem politikai, hanem gazdasági jellegű, mivel egy újabb szünnap beiktatása a munkaadókra ró terheket. Hozzátették: ha az OÉT támogatása nyomán a kormány előállna egy határozati javaslattal, akkor azt valószínűleg támogatnák, ám erre kicsi az esély.