Helyreállítás előtt a paksi reaktor

A Magyar Hírlap információi szerint sikerült olyan eljárást találni, amellyel a csaknem egy éve álló paksi kettes blokk még az üzemzavar felszámolása előtt újraindítható. A reaktor beindítása fontos lenne a Paksi Atomerőmű Rt. számára, mert majd ötvenmillió forint veszteséget okoz, hogy csak három reaktor jár.

Még a helyreállítás befejezése előtt megoldható lenne az atomerőmű 2-es blokkjának újraindítása az elhasznált sugárzó fűtőelemek kiszállítása nélkül, kevés friss üzemanyag felhasználásával - tudta meg a Magyar Hírlap. Ehhez el kell távolítani az üzemzavar során keletkezett szennyeződéseket a reaktorból és hűtőköreiből, valamint el kell végezni a reaktor karbantartási munkálatait. A reaktor korábbi beindítása fontos lenne a Paksi Atomerőmű Rt.-nek, mert közel ötvenmillió forint veszteséget okoz, hogy csak három reaktor jár.

A javasolt eljárást nem ellenzi Aszódi Attila miniszteri biztos sem, aki ugyanakkor úgy véli: a blokk újraindítása csak egy alapos, a szokásosnál sokkal részletesebb indítási, mérési-ellenőrzési program sikeres teljesítése után lehetséges - írja a Magyar Hírlap.

Tavaly a 2-es reaktor fűtőelemeinek tisztítása során keletkezett üzemzavar. A sérült fűtőelemeket tartalmazó tartály a reaktorhoz a karbantartási időszakban hozzákapcsolt aknában, a fűtőelemek ki-be szállításának az útjában áll. Az újraindítás azért lehetséges, mert a reaktorban és a mellette lévő pihentetőmedencében található több száz kazettából összeállítható egy energetikai indításhoz szükséges reaktortöltet.

KAPCSOLÓDÓ CIKK