Orbán miatt távoznak tatai fideszes vezetők

Kilépett a Fideszből a tatai polgármester és egy önkormányzati képviselő, miután a pártelnök nem támogatta jelöltjüket a választókerületi elnöki posztra. A polgármester egy másik fideszes képviselővel együtt távozott a megyei közgyűlésből is. Ennek az [origo] információi szerint szintén pártvita lehet az oka. Az érintett politikusok hallgatási fogadalmat tettek.

A jelek szerint komoly belső konfliktust okozott a Komárom-Esztergom megyei Tatán a Fidesz egészét érintő átalakítás. A tavaly meghirdetett újítás egyik eleme, hogy választókerületi elnököket neveznek ki - szám szerint 176-ot -, akik várhatóan majd a párt képviselőjelöltjei is lesznek a következő parlamenti választásokon.

Ahol a helyi pártvezető korábban is sikeresen működött, és jól szerepelt a választásokon, ott rendszerint őt nevezte ki elnöknek a Fidesz vezetése. A helyi szervezetek a többi választókerületben is tehetnek javaslatot az elnök személyére, a végső döntést azonban a párt elnöksége hozza meg.

A helyi választókerületi elnök kiválasztása körül kialakult konfliktus vezetett oda Tatán, hogy a napokban kilépett a Fideszből Hetényi Tamás, a város polgármestere és Basky Péter önkormányzati képviselő. Hetényit nem sikerült elérni, a polgármesteri hivatalban azt közölték, hogy leghamarabb jövő héten ér rá.

Basky Péter az [origo] megkeresésére megerősítette kilépésük hírét, és elmondta, azért távoznak, mert ők Ruchti Róbert jelenlegi tatai Fidesz-vezetőt javasolták választókerületi elnöknek, a pártelnök, azaz Orbán Viktor azonban megvétózta ezt.

További részleteket Basky nem kívánt mondani, arra hivatkozva, hogy megegyeztek, a helyi lapon kívül senkinek nem nyilatkoznak. Az önkormányzati képviselő ugyanakkor megjegyezte, hogy a 24 óra című lapban közölteket a megjelenés előtt jóváhagyták, és továbbra is fenntartják. A lapnak Hetényi Tamás azt mondta: "Korábban senki sem mondta meg az országos központból, hogy helyben mit csináljunk, most viszont igen. Különösen a 2002-es választásokat követően vált általánossá ez a gyakorlat." A polgármester szerint "nagyon csúnyán bántak el olyan emberekkel, akik a kezdetektől fogva részt vettek a Fidesz építésében".

Forrás: fidesz.tata.hu
Egység és mosoly - tatai fideszes képviselőjelöltek a 2002-es önkormányzati választás előtt

A lap közölte azt is, hogy Ruchti Róbert szintén fontolgatja, hogy lemond a tatai Fidesz-szervezet vezetéséről, és kilép a pártból. Ruchti az [origo] megkeresésére azt mondta, tartani akarja magát a hallgatási fogadalomhoz, ezért semmit nem nyilatkozik. Ruchti volt a Fidesz és az MDF közös jelöltje a 2002-es önkormányzati választásokon a tatai választókerületben, végül azonban alig több mint 3 százalékkal alulmaradt szocialista riválisával szemben.

Az [origo] információi szerint Hetényi Tamás nemcsak a Fideszből lépett ki, hanem egyúttal bejelentette lemondását megyei közgyűlési mandátumáról is. Így tett nem sokkal korábban egy másik fideszes politikus, Sunyovszki Károly, Oroszlány egykori polgármestere is. Sunyovszki az [origo] megkeresésére nem kívánta indokolni döntését, azt azonban jelezte, hogy ő nem akar kilépni a Fideszből. Arra a kérdésre, hogy közgyűlési posztjáról való lemondása összefüggésben van-e pártjával, azt mondta, hogy erre semmit nem akar válaszolni.

Közgyűlési forrásból származó értesülésünk szerint kizárt, hogy a megyei önkormányzat munkájával kapcsolatban mondott volna le a két politikus, távozásuk oka sokkal inkább a pártjukkal való viszonyban keresendő.

Megkerestük az országos Fidesz-központot, ahol közölték, hogy Lázár Mózes országgyűlési képviselő, a megyei választmány elnöke ad tájékoztatást az ügyről. Lázár elmondta, sajnálja a polgármester döntését, meg is próbálta lebeszélni a távozásról, azonban nem járt sikerrel. Hozzátette: biztos benne, hogy ettől függetlenül a jövőben is együtt tudnak majd működni. Lázár megjegyezte, hogy az elmúlt egy évben 25 százalékkal nőtt a Fidesz taglétszáma a megyében. Kérdésünkre elmondta: egyelőre a pártvezetés még nem nevezte ki a tatai választókerület elnökét, de tudomása szerint Michl Józsefet, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség helyi vezetőjét jelölik a posztra.

Pethő András

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK