Rendőrök igazoltattak hétfőn a Magyar Baptista Szeretetszolgálat tűcserebuszánál - írja a Népszabadság. A szolgálat szerint a rendőrök célja egyértelműen az volt, hogy begyűjtsék a hozzájuk forduló drogfogyasztók adatait. A BRFK ugyanakkor azt állítja, hogy lakossági bejelentésre mentek a helyszínre hangoskodó fiatalok miatt.

Rendőrök jelentek meg hétfőn a Magyar Baptista Szeretetszolgálat tűcserebuszánál hétfőn Csepelen, és igazoltatták az ott lévőket. Szenczy Sándor, a szolgálat igazgatója a Népszabadságnak elmondta: nem érti, miért akarják ellehetetleníteni a rendőrök az ifjúsági tárca által is támogatott programjukat, amelynek keretében steril tűket adnak az intravénás drogfogyasztóknak. Szenczy állítása szerint két éven belül ez volt az ötödik alkalom, hogy rendőrök zavarták meg a munkájukat.

A szeretetszolgálat munkatársai azt állítják, hogy a rendőrök azzal az indokkal tépték fel a tűcserebusz ajtaját, hogy körözött bűnözőt keresnek. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) sajtóügyeletese ugyanakkor azt mondta a Népszabadságnak, hogy lakossági bejelentésre mentek a helyszínre, ahol a bejelentő szerint fiatalok egy csoportja hangoskodott.

A rendőrök igazoltatni próbálták a feltételezett rendontókat, egyikük azonban azt mondta, hogy a buszon van a személyi igazolványa. A rendőrök megkérdezték a fiútól, hogy van-e valaki a buszon, és mivel ő azt válaszolta, hogy igen, ezért a rendőrök résnyire kinyitották az ajtót, és felszólították a benntartózkodókat, hogy igazolják magukat. Ennek egy kivételével mindenki eleget tett.

A rendőri jelentés szerint Szenczy Sándor testvére, Szenczy István volt az, aki nem akarta igazolni magát, hanem az adatvédelmi ombudsman állásfoglalását lobogtatta arról, hogy a rendőröknek nincs joguk a korlátlan igazoltatáshoz. A BRFK szerint a rendőröknek csak ekkor derült ki, hogy tűcserebuszról volt szó, ekkor azonban már a törvény értelmében nem hagyhatták félbe az intézkedést.

Szenczy Sándor szerint a rendőrök célja nyilvánvalóan az volt, hogy begyűjtsék azoknak a fiataloknak az adatait, akik élnek a tűcsereprogram kínálta lehetőségekkel. A szolgálat munkatársa szerint a mostani rendőri akció eredményeként a jövőben kevesebben mernek majd hozzájuk fordulni.