Egyre kevesebb a férfi tanár

A közoktatásban dolgozó pedagógusok átlagéletkora és a nők aránya nőtt az elmúlt évtizedben, de képzettségük átlagos szintje csökkent - írja a Magyar Hírlap. A pályakezdő férfi tanároknak anyagilag nem túl vonzó tanárként elhelyezkedni, viszont az iskolai állások sokkal biztonságosabbak a versenyszféránál. 

Három hónapos nyári szünet, kevesebb mint napi nyolc óra a munkahelyen, viszonylag biztos állás - néhány szempont, amely a pedagóguspálya mellett szól. Az Országos Közoktatási Intézet felmérése szerint az utóbbi tíz évben a közoktatásban dolgozó pedagógusok átlagéletkora és a nők aránya nőtt, képzettségük átlagos szintje viszont csökkent. Utóbbit az okozza, hogy a fiatalabbak többségének főiskolai végzettsége van.

Az általános iskolai tanárok átlagéletkora 1989 és 2001 között 37,2-ről 41 évre nőtt, ugyanez a szám a középiskolai pedagógusok körében 40,5-ről 43,1 évre emelkedett - derül ki a felmérésből. Csökkent viszont a közoktatásban a harmincévesnél fiatalabb tanárok aránya.

A tanárként végzett fiatal férfiak közül kevesebben maradnak a pályán, mint a nők közül. Ennek egyik oka a közoktatási intézet modellezése szerint, hogy az egyetemi végzettségű férfi tanárok életpályájuk tizedik évében átlagosan feleannyit keresnek pedagógusként, mint pályaelhagyó társaik, akik a versenyszférában helyezkedtek el - írja a Magyar Hírlap.