180 milliót vesznek el a szűkölködő fogyatékosoktól

A Draskovics-csomag részeként 180 millió forintot von el a kormányzat a Fogyatékosok Esélye Közalapítványtól - írja a Magyar Hírlap. A fogyatékosszervezetek szerint a pénzelvonás tragikusan érinti az egész fogyatékosügyet, és azt mutatja, hogy a következő időszakban háttérbe szorul a fogyatékos- és esélyegyenlőségi program.

A kormányzat 180 millió forintot von el a Draskovics-csomag részeként a Fogyatékosok Esélye Közalapítványtól. Az 1999-ben alakult alapítvány feladata a fogyatékosok esélyegyenlőségének, társadalmi integrációjának elősegítése, a rehabilitációs tevékenységek, átképzések támogatása.

Hegedűs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének elnöke a megszorítás kapcsán a Magyar Hírlapnak kijelentette: "A pénzelvonás tragikusan érinti az egész fogyatékosügyet". "Mivel Medgyessy Péter miniszterelnök még az országértékelő beszédében is hangsúlyozta, hogy az esélyteremtés továbbra is a kormány egyik fő célkitűzése, eszünkbe sem jutott, hogy minket is érinthetnek a takarékossági intézkedések. A két éve egyfolytában hangoztatott esélyegyenlőségi programmal ellentétes ez a lépés, és semmi garancia arra, hogy nem lesznek további megszorítások. Mindent elkövetünk, hogy megváltozzon a döntés, a tanács lobbizni fog a fogyatékosok érdekeiért" - fogalmazott a lapnak.

Gyene Piroska, az Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Érdekvédelmi Szövetségének elnöke kijelentette: "Egyértelmű, hogy a takarékoskodás a fogyatékosprogram háttérbe szorulását jelenti, pedig a közalapítvány eddigi, alig több mint 300 millió forintos támogatása sem volt elegendő". Gyene a Magyar Hírlapnak úgy fogalmazott, a jótékonykodást nem mutogatni kell, hanem hosszú távú esélyt adni a rászorulóknak, a fogyatékosügyre milliárdokat kellene fordítani. Rengeteg pénz kellene oktatásra, munkahelyteremtésre, lakóotthonokra és azok felszerelésére.

A 2001-es népszámlálás adatai szerint Magyarországon közel 600 ezer fogyatékos él. A mozgáskorlátozottak aránya ezen belül 44 százalékos. Feleannyi fogyatékosnak van felsőfokú végzettsége (4,9 százalék) mint egészséges embereknek (10,2 százalék), viszont a fogyatékosok közel harmada (32,5 százalék) nem végezte el a nyolc általánost.