Helyreállt a rend a posta budaörsi logisztikai központjában és feldolgozták a hét végén feltorlódott közel 800 ezer küldeményt. A problémát az okozta, hogy a Keleti pályaudvar mellől budaörsre telepített logisztikai központ dolgozói közül 300-an nem vállalták a munkát, mert az új központhoz túl sokat kell utazniuk. A posta indokolt esetben kártérítést fizet azoknak, akik valamilyen fontos küldeményt a csütörtöki leállás miatt nem kaptak meg.

A Magyar Posta (MP) budaörsi logisztikai központjában helyreállt a szolgáltatási rend és a feltorlódott mintegy 800 ezer küldeményt vasárnapra feldolgozták - mondta Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter vasárnapi sajtótájékoztatóján. Hozzátette: hétfőtől a nyugdíjkifizetéseket rendben teljesítik és a március 20-ig esedékes személyi jövedelemadó bevallások kezelését is biztosítja a posta. A miniszter közölte, hogy egy bizottság kivizsgálja a kialakult helyzet okait. A problémát a korábbi tájékoztatás szerint az okozta, hogy a március elsejétől üzembe álló logisztikai központba a Keleti pályaudvar melletti levélfeldolgozó üzemből átvezényelt mintegy 300 dolgozó nem akarta vállalni a jelentős időráfordítással járó utazást Budaörsre.

Szabó Pál az MP Rt. vezérigazgatója elmondta, jelenleg Budaörsön 100 postai dolgozó és 49 postai szakközépiskolai diák dolgozik. A posta a budaörsi logisztikai központot 9,5 milliárd forint saját beruházással hozta létre és május elsejéig folyamatosan átkerül ide a postai küldemények hagyományos feldolgozási módja a Keleti pályaudvar mellől. Az eddigi hagyományos levélfeldolgozásnál 27-szer kellett beavatkoznia emberi kéznek a folyamatba, ami az új logisztikai központban 10-re csökken. Ez azt is jelenti, hogy míg a hagyományos módszerrel 1.400-an végezték a levélfeldolgozást, az új üzemben már csak 800 dolgozóra van szükség.

Kovács Kálmán kijelentette: a logisztikai központ kialakításának célja az, hogy 2007 végére a Magyar Posta fel tudja venni a versenyt az Európai Unió tagországainak postáival. A vezérigazgató elmondta, hogy annak a 300 dolgozónak, akik nem vették fel a munkát Budaörsön, a Munka törvénykönyve szerint felkínálnak egy új munkaterületet és eldönthetik, hogy ezt a második lehetőséget vállalják-e. Az MP Rt. nem mondott fel egyetlen dolgozójának sem, azonban, ha ezt a második felkínált munkakört is visszautasítják, akkor várhatóan megszüntetik munkaviszonyukat - tette hozzá.

Tartós megoldást a munkáltató és a munkavállaló érdekképviseleteivel történő tárgyalások hozhatnak - emelte ki a vezérigazgató. Hangsúlyozta, hogy az átvezényelt munkavállalók egy része annak ellenére sem vállalta a budaörsi munkát, hogy az átlagos 6,5 százalékos alapbér fejlesztésen túl ők egy kiemelt plusz 1,5 százalékos juttatásban részesülnének. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a késedelmesen kézbesített küldemények miatt kártérítési igényről egyelőre nem tud, ám ha a későbbiekben ilyen lesz, akkor indokolt esetekben a posta fizetni fog.