Az SZDSZ Szabad Tanácskozás elnevezésű vasárnapi fórumán több szabad demokrata vezető politikus is keményen bírálta Medgyessy Péter miniszterelnököt, illetve a kisebb parlamentre és a közvetlen államelnök-választásra vonatkozó felvetéseit. A párt vezetői szerint választóvonalhoz érkezett a koalíció. Fodor Gábor figyelemelterelésnek nevezte a javaslatokat és kijelentette: ez így nem mehet tovább. Gusztos Péter szerint fel kell szólítani a kormányfőt, hogy hagyjon fel a közjogi barkácsolással, Eörsi Mátyás pedig úgy vélte, jobb ha a miniszterelnök egyszerűen elhúz.

Nagyon lényeges választóvonalhoz érkezett a koalíció, az SZDSZ-nek sürgősen és érdemben tárgyalnia kell az MSZP-vel, ez így nem mehet tovább - mondta Fodor Gábor a miniszterelnök közjogi javaslatai miatt kialakult helyzet kapcsán vasárnap. Az SZDSZ-es ügyvivő és parlamenti képviselő a Szabad Tanácskozás nevű fórumon kijelentette: a kormányprogram nem tartalmazza a kormányfő javaslatait. "A két párt nem állapodott meg abban, hogy közvetlen köztársasági elnök-választás lesz" és a parlament második kamarájáról sem volt megállapodás - mondta. Fodor szerint ezek nem közös elképzelések, sőt "ez a mi 15 éve képviselt felfogásunkkal szembe megy és alapvetően ingatja meg a magyar közjogi berendezkedést. Ez az, amire az SZDSZ-nek azt kell mondania, hogy nem, ezt nem lehet megtenni" - fogalmazott.

Fodor úgy vélte, 1994 és 1998 között az okozta az SZDSZ meggyengülését, hogy az akaratukkal szemben történtek olyan dolgok, amelyekről korábban egyértelműen kinyilvánították, hogy számukra azok elfogadhatatlanok. "Az SZDSZ nem engedhet meg magának ismét ilyen helyzetet" - mondta. Hozzátette: "nekünk a szocialista-liberális koalíció megerősítése érdekében kell világos és határozott nemet mondani mindazokra, ami az elmúlt időszakban elhangoztak. Vissza kell térni az alapokhoz, az 1988-1990-es hagyományokhoz, a rendszerváltás alapértékeihez, vélekedett Fodor, aki szerint "ezek ellen most nagyon súlyos támadás történt Magyarországon". Úgy vélte, a miniszterelnök "figyelemelterelő" javaslatai alapjaiban kezdik ki a demokratikus normákat, a rendszerváltáskor kialakított jogállami berendezkedést. Fodor szerint az SZDSZ dolga, hogy ezt ne hagyja.

Fodor Gábor a közös európai parlamenti lista ötletét egy pártellenes hangulat meglovagolásának nevezte. "A pártellenes hangulat demagógia, amely szembe megy a plurális demokrácia alapértékeivel" - mondta, hozzátéve: nem megengedhető, hogy egy miniszterelnök ezt kihasználja. Az SZDSZ-es politikus a közvetlen államfő-választásról úgy vélte, hogy ez a legsúlyosabb javaslat, mert erre van a legtöbb esély. Gusztos Péter ügyvivő úgy vélekedett: fel kell szólítani a miniszterelnököt, hogy hagyjon fel a közjogi barkácsolással és térjen vissza az érdemi kormányzáshoz.

Eörsi Mátyás, SZDSZ-es ügyvivő és parlamenti képviselő szerint, ha a kormányfő mindig a nép akaratára és véleményére hivatkozik, akkor "kérdezzük meg a népet, hogy alkalmasnak tartja-e Medgyessy Pétert miniszterelnöknek". Mint mondta, a közvélemény-kutatások szerint nem gondolják annak és ha ez így van, "akkor húzzon el és az MSZP keressen másik miniszterelnököt". Eörsi Mátyás felvetette, hogy az SZDSZ országos tanácsa hozzon egy határozatot, amely kimondja: ezt az alkotmányos ámokfutást be kell fejezni. Mint mondta, ha az MSZP a Fidesszel együtt megvalósítja az elképzeléseket, akkor "kormányozzanak együtt".

Bauer Tamás szerint az SZDSZ-nek tárgyalásokat kell kezdeményeznie a miniszterelnökkel, valamint az MSZP-vel és követelnie kell a valódi gazdasági fordulatot, az egészségügyi reformot, illetve megálljt kell parancsolnia az alkotmányos intézményrendszer felforgatására. "Ki kell mondania, ha Medgyessy nem adja fel kalandor ötleteit, keressen magának más koalíciós partnert" - mondta Bauer Tamás, majd hozzátette: ha az MSZP igényt tart a szabad demokraták együttműködésére, keressen más miniszterelnököt. Miklósi Zoltán politika-filozófus drámainak nevezte a helyzetet és közölte: az alkotmányos szerkezethez akkor kell hozzányúlni, ha muszáj.

Az MSZP Demszky javaslataira emlékeztet

Nyakó István, az MSZP szóvivője a SZDSZ fórumán elhangzottakra reagálva közölte: Az MSZP szerint Magyarországnak két miniszterelnöke lehet, az egyik Medgyessy Péter, a másik Orbán Viktor, s az MSZP Orbán Viktort nem Támogatja. "Természetesen a többi parlamenti pártnak szíve joga eldönteni, hogy melyik miniszterelnököt választja" - tette hozzá.

Az MSZP szóvivője kijelentette: mindig érdemes odafigyelni a liberális gondolkodók kritikáira, ezzel együtt ezek a kritikák, gondolatok "talán átütőbbek lehetnének, hogyha azok nem csak Medgyessy Péter felvetéseit vennék górcső alá, de Demszky Gábor hasonló típusú javaslatait is". Emlékeztetett arra, hogy az SZDSZ európai parlamenti listavezetője korábban kisebb önkormányzati testületekre, kevesebb önkormányzati képviselőre tett javaslatot, és felvetette: a hitélet támogatását hárítsák a hívekre.

Nyakó megjegyezte, hogy véleményük szerint is jobb lenne, ha a koalíciós partnerek egyeztetnének, mert "akkor nem a sajtón keresztül kellene ilyen kritikákat megfogalmazni és így tehermentesülne a közös és sikeres koalíciós kormányzás az ilyen felesleges próbatételek alól".