A bankjegyhamisítási ügyekben indított eljárások száma csökkent, de a hazánkban megjelent euróutánzatok mennyisége egy év alatt megháromszorozódott. Forintból az ezresek és a húszezresek, euróból pedig az ötvenes és ötszázas címletek a leggyakoribb célpontjai a hamisítóknak. Rövidesen a magyar hatóságok is működésbe helyezik azt a szoftvert, mely a hamis bankjegyek eredetét - az egyes szériák ismertetőjegyei alapján - tudja azonosítani.

2002-ben 1100, míg tavaly valamivel kevesebb, 760 bankjegyhamisítási eljárás indult hazánkban - tudta meg az [origo]. "Bár az ügyek száma csökkent, ám egy év alatt megháromszorozódott a hamis eurók száma. Tavaly ezekből 1300 darab került elő, forintból pedig 1000 hamisítvány ügyében indított vizsgálatot a rendőrség" - mondta az [origo] kérdésére Szomor Sándor, az ORFK Nyomozó Osztályának vezetője.

A hamisított bankjegyek között vannak nyomdatechnikai úton előállítottak, ezek a jobb minőségűek. Azok az utánzatok gyengébbek, melyeket színes nyomtatón vagy fénymásoló gépen készítenek. A nyomdákból származó hamisítványokból 500 eurós címletű kerül forgalomba a legtöbb. A fénymásolóval dolgozók pedig az esetek többségében 50 eurósokat készítenek. A hazai bankjegyek közül ezresekből készül a legtöbb utánzat - közölte Szomor Sándor. Amikor egy kereskedő gyanús pénzt kap - a jegyzőkönyv felvétele után -, be kell küldenie a Magyar Nemzeti Bankhoz. Az ottani vizsgálatot követően a rendőrség megpróbálja visszakövetni a bankjegy útját.

Idén már hamisított húszezresekből is több került elő. Ezeket gyakran úgy próbálják valósághűvé tenni a találékony bűnözők, hogy kisebb címletű bankjegyekről (például kétezresekről) átragasztják a fémszálat. A közeljövőben egyre nehezebb dolguk lesz a pénzhamisítóknak. Hamarosan a magyar hatóságok is működésbe helyeznek egy olyan rendőrségi programot, mely felismeri az Európa-szerte forgalomban lévő hamis bankók különböző szériáinak ismertetőjegyeit - értesült az [origo]. Így a hatóságok gyorsabban tudják azonosítani a felbukkanó bankjegyek eredetét. A pénzhamisítás megállítására már eddig is szoros nemzetközi együttműködés alakult ki a hatóságok között. Erre azért volt szükség, mert a jó minőségű hamis pénz előállításához szükséges gépek olyan költségesek, hogy azokat csak szervezett bűnözői csoportok engedhetik meg maguknak.

Az eurón kívül más külföldi valutákból egyre kevesebb hamisítvány kerül elő hazánkban. Ennek oka, hogy a pénzforgalom egy része már bankkártyás tranzakciókon bonyolódik, így a bűnözők egyre kevesebb fantáziát látnak a különféle pénzek hamisításában - tudtuk meg a rendőrség szakembereitől. Diószegi Gábor, az ORFK Bűnmegelőzési Osztályának őrnagya úgy véli: az uniós csatlakozásunkat követően, a megnyíló határok ellenére sem tudnak majd könnyebben eltűnni a gyanúsítottak a hatóságok látóköréből, mint most. "Ezzel egy időben a tagországok rendőrségei közötti információcsere is gyorsabb lesz" - tette hozzá az őrnagy.