A havazás miatt nincs elzárt település az országban, a Dunántúlon, ahol a következő 24 órában még 10-15 centi hó várható, csak téli gumival javasolt a közúti közlekedés.

A havazás miatt nincs elzárt település az országban, több helyen azonban keresztbe fordult járművek akadályozzák a közlekedést. Kritikus a helyzet a nyugat- és dél-dunántúli területeken, Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Somogy megyében, ahol a havat viharos erejű szél hordja - közölte az Útinform ügyeletese az MTI-vel hétfőn délután. A térségben több helyütt késnek a távolsági buszok. A főutakon is vannak havas, latyakos területek, a mellékutak pedig havasak, nehezen járhatóak.

Délelőtt egy időre lezárták a Kaposvár és Szántód közötti utat Andocs térségben. A Balaton déli partján több településre, így Bálványosra, Balatonendrédre nem lehetett bejutni, kora délutánra azonban ezek a települések ismét megközelíthetőek közúton.

Sokfelé erős szél fúj, és emiatt hóátfúvások, hónyelvek keletkeztek az utakon. Vas megyében a 8-as, a 76-os és a 86-os főúton egy-egy szakaszán személyautóval csak lépésben lehet közlekedni. A havas területeken a közlekedést csak folyamatos ekézéssel lehet fenntartani. A főutakon mindenütt kint vannak a munkagépek, de a mellékutakra még nem jutottak el.

Bozóki István, az Országos Meteorológiai Szolgálat ügyeletese az MTI-nek elmondta: a Dunántúlon a következő 24 órában még mintegy 10-15 centi friss hó várható, de éjszaka legfeljebb 0 fokig csökken a hőmérséklet, így a hó nem mindenütt marad meg. Az ország középső részén mintegy 10 centi hó esik még, míg a keleti országrészben vegyes csapadék várható.