Kétszer annyi férfi, mint nő szeretne a jövőben hosszabb-rövidebb ideig külföldön dolgozni. A nők inkább a szakmai tapasztalatszerzés és nyelvtanulás reményében dolgoznának külföldön, a férfiakat a pénz jobban motiválja. Ugyanakkor mindkét nemre igaz, hogy csak elenyésző hányaduk foglalkozik komolyan a külföldi munkavállalással - írja a Népszabadság.

A KSH közelmúltban lezárult vizsgálata - a munkavállalási korú népesség teljes körének, 7,7 millió ember szándékainak feltérképezése alapján - azt mutatja, hogy mindösszesen 300 ezer ember tartja egyáltalán elképzelhetőnek, hogy külföldön dolgozzon. Előkészületeket a külföldi munkára 35 ezer ember tett, és információt a lehetőségekről is csak 120 ezren kezdtek gyűjteni. Nagyjából 160 ezer emberről mondható el tehát, hogy nemcsak ábrándozik szándékának megvalósításáról - írja a Népszabadság.

Kétszer annyi férfi, mint nő szeretne hosszabb-rövidebb ideig külföldön dolgozni. A 30 év alattiak közül a férfiaknak öt, a nőknek pedig három százaléka gondolja legalább "közepesen" komolyan a külföldi munkavállalást.

Legnagyobb arányban a szakképzettség nélküli érettségizettek foglalkoznak a külföldi munka lehetőségével: a férfiak majd tíz, a nők nem egészen öt százaléka. Az átlagnál többen szánnák rá magukat a külhoni munkára a szakképzettséggel rendelkezők közül is, míg a diplomások között a nők az átlagosnál vállalkozókészebbek.

Az emberek többsége elsősorban a jó jövedelem reményében vállalkozna külföldi munkavégzésre. Nem elhanyagolható azonban azok aránya sem, akik szakmai tapasztalatszerzés vagy nyelvtanulás céljából választanák hosszabb-rövidebb időre a külföldi életet. A nőket első- és másodsorban is a férfiaknál jóval erősebben ösztönzi a külföldi munkára a szakmai előrejutás reménye.