Az Országgyűlés hétfőn elfogadta a Büntető törvénykönyv azon módosítását, amely bűncselekménynek minősíti az állatkínzást. A jövőben az eddig legfeljebb 50 ezer forintos bírsággal sújtott állatkínzás akár kétéves börtönnel büntethető bűncselekmény lesz. A tiltott állatviadalok rendezőire pedig akár hároméves börtönbüntetés várhat.

 

Az Országgyűlés hétfőn 284 igen szavazattal, 11 ellenében, 4 tartózkodás mellett elfogadta a Büntető törvénykönyv azon módosítását, amely bűncselekménynek minősíti az állatkínzást. A törvényjavaslatot Szili Katalin és Hegyi Gyula (MSZP), valamint Gusztos Péter és Gulyás József (SZDSZ) képviselők nyújtották be tavaly novemberben azt követően, hogy az állatkínzás büntetésének szigorításáért a szükségesnél jóval több - 350 ezer - aláírást gyűjtöttek ösze az állatvédők tavaly, a Tolna Megyei Állat- és Természetvédő Alapítvány kezdeményezésére.

 

A javaslat értelmében állatviadal tartásáért akár három év börtönbüntetést, állatviadalra szánt állat tenyésztéséért és tartásáért pedig két év börtönbüntetés is kiszabható. Szintén két év börtönbüntetés a maximális büntetési tétele az állatkínzásnak és a tiltott vadászatnak is. Eddig ezekért legfeljebb 50 ezer forintos pénzbüntetést szabtak ki. A javaslat ugyanakkor csak a gerinces állatokról szól.

 

A javaslat már az általános és a részletes vita során jelentős aktivitást váltott ki a képviselőkből, akik érzelmektől fűtve és a szokásosnál érdemibben, pártpolitikai vonatkozások nélkül vitáztak a javaslatról.

 

Az indítványt Hegyi Gyula és Szili Katalin két évvel ezelőtt dolgozta ki állatvédőkkel együtt, de akkor nem vette tárgysorozatba a parlament.

A mostani intenzív megmozdulás előzménye, hogy tavaly júniusban egy biztonsági őr halálra kínzott egy kutyát Fadd-Domboriban. A halálos állatkínzást egy biztonsági őr vállalta magára, de a kínzásnál másik két őr is jelen volt. A kutyára először lövöldözni kezdtek, majd az egyikük autója után kötötték az állatot, és száz méteren keresztül vonszolták. Az állatorvos később már nem tudta megmenteni a kutya életét. A biztonsági őr elismerte tettét, sőt állítása szerint meg is bánta. Magyarázatként azt hozta fel, hogy a kiskutya összeverekedett a rotweilerével, és a saját kutyáját akarta védeni.