Kedden tárgyalta az Országgyűlés a kábítószerhelyzetről szóló jelentést. E szerint a fővárosban élő fiatalság körében az elmúlt négy évben 20 százalékkal emelkedett a kábítószert kipróbálók aránya. Az elmúlt két-három évben ugyanakkor lassult a kábítószert kipróbálók arányának növekedése.

A jelentés szerint a legveszélyeztetettebb csoport a középiskolás korosztály, akik körében a kábítószer-kipróbálás aránya a 90-es évek eleji 10 százalékról 19 százalékra emelkedett a 90-es évek második felére, 2003-ra pedig 21,5 százalékra - közölte Mesterházy Attila, a Gyermek- Ifjúsági és Sportminisztérium (GYISM) politikai államtitkára a kábítószerhelyzetről szóló jelentést és az annak elfogadásáról szóló határozati javaslat általános vitáján. Hozzátette: a jelentés fontos megállapítása, hogy a magyar átlagállampolgár a kábítószerfüggő embert nem bűnözőnek, hanem betegnek tekinti.

 

Jelentős különbség mutatkozik Budapest és a vidék között, a fővárosban élő fiatalság körében az elmúlt négy évben 20 százalékkal emelkedett a kábítószert kipróbálók aránya - mondta. További változás, hogy a fiatalok egyre korábbi életkorban próbálják ki a drogokat, akár 14 éves vagy még fiatalabb korban. Mint mondta, a negatív tendenciák mellett vannak kedvezőek is: az elmúlt két-három évben lassult a kábítószer-kipróbálók arányának növekedése.

 

Az egészségügyi intézményekbe bekerülők számának növekedése megállt, és 12-13 ezer fő körül stabilizálódni látszik - mondta Mesterházy, hozzátéve: a rehabilitációs kapacitások bővítésében jelentős előrelépés történt, a férőhelyek száma több mint duplájára, 400-ra nőtt.

 

Az államtitkár jelentős változásnak nevezte, hogy csökkent a kábítószer-túladagolás miatti halálesetek száma is: 2001-ben 36 ilyen esetet regisztrált a rendőrség, míg 2003 első fél évében csupán hatot. Elmondta, bár 1998-hoz képest 2002-re a kábítószerrel való visszaéléses bűncselekmények száma 38,3 százalékkal növekedett, a rendőrségi adatokból az is kiderül: a regisztrált bűncselekmények 82,84 százalékában nem terjesztői magatartás miatt folyt nyomozás. Hozzátette: ez is azt bizonyítja, hogy valós alapja volt a 2003 májusától hatályos Btk.-módosításnak, amely bevezette az elterelés intézményét.

 

Kitért arra is, hogy 2002-ben 66 új kábítószerügyi egyeztető fórum jött létre, amit a kormányzat összesen 68 millió forinttal támogatott. A prevencióval kapcsolatos pályázatokra 2002-ben és 2003-ban is több mint 300 millió forintot fordított a kormány, a nemzeti drogstratégia megvalósításához további 700 millió forint állt a többi tárca rendelkezésére 2003-ban.

 

Közölte: 2004-ben a GYISM új, a reintegrációt segítő programot indít, megerősíti a prevenciós drogkutatási műhelyek hálózatát és félmilliárd forintot oszt szét pályázati úton a kábítószer-problémával foglalkozó szervezetek között.