A Citadella-ügy újabb tárgyalásán sem a Citadella Investment Vagyonkezelő Kft., sem a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal nem engedett. A kft. szerint a Citadella nem egyedi műemlék, és a KÖH-nek nem volt joga lebontatni a kávézó teraszt. A hivatal viszont úgy gondolja, hogy a Citadella 1949 óta igenis műemlék, és jogosan jártak el, amikor lebontatták az engedély nélkül épített teraszt. A bíróság jövő héten dönt.

A Citadellát üzemeltető cég, a Citadella 4U Vagyonkezelő Kft. 2002-ben szakmai és hatósági engedélyek nélkül épített egy kávézó teraszt a Citadella lődombjára. A terasz csak néhány hétig üzemelt, majd a Kulturális Örökségvédelmi Hatóság örökségvédelmi szempontok miatt elrendelte a lebontását. A bontás 2002 decemberében be is fejeződött. Mivel a bírósági eljárás lassabban haladt, csak 2003 őszén született döntés a már lebontott terasz fennmaradási engedélyéről. Akkor a bíróság megtagadta az engedélyt. A Citadella 4U Kft. fellebbezett a Fővárosi Bíróságon.

A tárgyaláson a felperes, a Citadella 4U Vagyonkezelő Kft, melynek neve időközben Citadella Investment Vagyonkezelő Kft.-re változott, kitartott korábbi érvei mellett. Szerintük az, hogy az Unesco a világörökség részének nyilvánította a Citadellát, konkrét jogokat és kötelességeket nem von maga után, csak egy regisztratív megállapítás. A kft. jogi képviselője kifejtette, hogy még mindig nem világos, hogy a Citadella egyedi műemlék-e, vagy csak egy "műemléki jelentőségű területen belüli ingatlan". Mert ha ez utóbbi, ahogy ők gondolják, akkor "a Citadella nem több, és nem is kevesebb, mint egy tőle két utcára lévő lakóház". A műemléki jelentőségű területeken való építkezésről a helyi önkormányzatok, és nem a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal dönt. Veres István, a kft. ügyvezetője elmondta, hogy például 2001-ben a XII. kerület nagy részét műemléki jelentőségű területté nyilvánították, de ettől még a KÖH-nek nem lett egyedi építészeti jogköre a kerületben.

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal szerint a Citadella igenis egyedi műemlék, ami ennek megfelelően védettséget élvez. A hivatal jogi képviselője elmondta, hogy a Citadellát már 1949-ben védetté nyilvánították, azóta műemlékként van nyilvántartva és kezelve. Szerintük az Unesco állásfoglalását kiragadni értelmetlen, mert ez csak egy része a Citadella védettségének. A KÖH képviselői hiányolták továbbá az állam tulajdonosi hozzájárulását, ami mindenképpen szükséges lett volna az építkezéshez.

A Fővárosi Bíróság március 17-én hoz ítéletet az ügyben.