A borsodi Putnokon arra panaszkodnak a romák, hogy a postás nem házhoz viszi a nekik járó kiegészítő családi pótlékot, hanem a város közepén felállított szégyenbódéban kell felvenniük - írja a Magyar Hírlap. A romák szerdán aláírásgyűjtésbe kezdtek a "szégyenbódé" ellen. A város jegyzője szerint nincs megkülönböztetés a településen, azért nem viszik házhoz a pénzt, hogy a romák hamarabb megkapják a városközpontban. Ugyanakkor az Igazságügy Minisztérium antidiszkriminzációs hálózata is arra szólította fel a várost, hogy "ne tegye közszemlére"  a segélyre várókat.

A város közepén felállított bódéban, órákig tartó sorban állás után veheti fel a putnoki romák egy része a kiegészítő családi pótlékot - írja a Magyar Hírlap a Roma Sajtóközpont információja alapján. A 7500 fős város két körzetébe nem viszik házhoz a járandóságot: ott, ahol a romák majd kilenctizede, több mint ezer ember él, a gettóban.

Szerdán a romák aláírásgyűjtésbe kezdtek a bódé megszűntetéséért. Eddig ötvenhat putnoki roma írta alá azt a petíciót, amelyben azt kérik a városvezetéstől, hogy azonnal szüntesse meg a "diszkriminatív és megalázó" segély-kifizetési gyakorlatot. A tiltakozó akció egyik szervezője a Roma Sajtóközpontnak elmondta: amennyiben nem érik el a céljukat, további demonstrációkat, végső esetben akár éhségsztrájkot tartanak majd.

Putnok jegyzője, Tanner János szerint a segélyezésnél "kialakult gyakorlat az érintettek részére semminemű hátrányt vagy diszkriminációt nem jelent". A jegyző elmondta, hogy korábban mindenkinek házhoz vitték a segélyt, de a két körzet lakói a kifizetés reggelén a központban várták, hogy minél előbb hozzájussanak a pénzükhöz. Az utcán azonban nem lehet intézni a kifizetést, ezért született az a megoldás, hogy a piac fedett helyiségében is kifizetik a segélyt.

A bódénál méltatlankodók - kizárólag romák - azonban sértőnek érzik a "város szeme láttára történő megszégyenítést". "A csütörtökre eső osztás a legrosszabb, akkor piac van, tele a központ" - mondta egyikük.

Az Ózdhoz közeli város az összeomlott acélipari központok problémáival küszködik: az országos átlagot többszörösen meghaladja a munkanélküliség, a romák számára pedig szinte az egyedüli munkalehetőség az önkormányzat közmunkája: utcaseprés, parkgondozás, hólapátolás.

Az Igazságügyi Minisztérium antidiszkriminációs hálózatának borsodi ügyvédje, dr. Kiss Éva - miután hozzá is érkezett panasz a segélyezés miatt - az önkormányzattól szintén azt kéri, hogy számolja fel a szerinte is diszkriminatív kifizetési gyakorlatot. Az állam által foglalkoztatott ügyvéd arra szólítja fel a városvezetést, hogy egyrészt a romák körzetében is szervezze meg a kézbesítést, másrészt oldja meg, hogy akik nem tudják megvárni a postást, lehetőségük legyen diszkréten, nem közszemlére átvenni az összeget.