A fővárosi MSZP Demszky hivatalán spórolna

A fővárosi MSZP szerint Demszky Gábor főpolgármester saját hivatalán kezdhetné a takarékoskodást, csökkentenie kellene sajtóirodájának létszámát. A szabad demokrata főpolgármester korábban felvetette, hogy felére kellene csökkenteni a helyi képviselők létszámát, mert ezzel hatékonyabb és 50 milliárd forinttal olcsóbb lenne az önkormányzatok működtetése. Medgyessy Péter jó kezdeményezésnek nevezte korábban az ötletet, Gy. Németh Erzsébet szerint viszont nagyon drasztikus lenne a felezés.

A főpolgármesternek saját hivatalában kellene megkezdenie a takarékoskodást - mondta Gy. Németh Erzsébet, a fővárosi MSZP-frakció vezetője Demszky Gábor azon korábbi felvetésére reagálva, hogy a helyi képviselők számát felére kellene csökkenteni, mert ezzel hatékonyabban és jóval olcsóbban működhetnének az önkormányzatok.

Demszky Gábor főpolgármester korábban ugyanis azt mondta, szerinte a magyar politikai elit túlméretezett, és jelenleg 100 milliárd forint az összesen 25 ezer önkormányzati képviselő fizetése. "Meg lehetne felezni a képviselők létszámát" - közölte februárban Medgyessy Péter miniszterelnökkel folytatott megbeszélése után, hozzátéve: ezzel országos szinten 50 milliárd forintot lehetne megtakarítani. Szólt arról, hogy Budapesten 3,4 milliárd forintos megtakarítást jelentene, ha 2006-ban a jelenlegi 676 helyett csak 338 képviselőt választanának.

Medgyessy akkor közölte: a kormány végiggondolja az önkormányzati képviselők létszámának csökkentésére vonatkozó javaslatot, ami szerinte jó kezdeményezés.

Gy. Németh Erzsébet viszont most azt mondta, ha takarékoskodni kívánunk, akkor a főpolgármester járhatna elöl jó példával, a sajtóirodájánál nem kellene 10-15 embert foglalkoztatni. A Főpolgármesteri Hivatal Sajtóirodája a felvetésre reagáva azt közölte, hogy csak nyolc fő dolgozik az irodánál. Feladataik közé tartozik évente mintegy 800 írásos sajtóanyag elkészítése és 400 nyilvános sajtóesemény megszervezése.

Az MSZP fővárosi frakcióvezetője közölte azt is, hogy szerinte túlzó Demszky becslése, amely szerint 3-5 milliárd forintba kerülne a fővárosi képviselők működése. Az MSZP-frakció álláspontja az, hogy teljesen jogos az igény, hogy az önkormányzat és a képviselők munkáját át kellene tekinteni, noha a felezést egy nagyon drasztikus lépésnek tartjuk - közölte a frakcióvezető.

Gy. Németh Erzsébet elmondta, hogy 1994-ig a Fővárosi Közgyűlés 88 tagú volt, ezt csökkentették a jelenlegi 67 képviselőre. Egy kétmilliós lélekszámú város fejlesztéséhez, működtetéséhez egy 30-33 fős testület nem elegendő - tette hozzá.

Ha a főpolgármester komolyan gondolja javaslatát, akkor minél előbb meg kellene kezdeni az egyeztetést. Ennek során ki kellene térni a kétszintű önkormányzati rendszer áttekintésére is - közölte Gy. Németh Erzsébet. Abban, hogy Budapesten a feladatok nagy részét csak nagyon nehéz körülmények között lehet ellátni, a széttagolt önkormányzati rendszernek is szerepe van - mondta.

Kár ott feszültséget kelteni a koalíción belül, ahol egyébként nincs - mondta Bőhm András, a fővárosi SZDSZ frakcióvezetője. Hozzátette: az SZDSZ támogatja Demszky Gábor javaslatát, és a parlamenti pártok kisebb országgyűlésről szóló egyeztetése között kívánja szerepeltetni.

A szabad demokrata politikus elmondta: annak kifejezetten örül, hogy az MSZP felvetette a többszintű önkormányzati rendszer felülvizsgálatát, ebben az SZDSZ biztosan partner lesz, ha a szocialisták komolyan gondolják.

KAPCSOLÓDÓ CIKK